reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké takty zvládnou finální verze procesorů Ryzen 7000?

30.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Jaké takty zvládnou finální verze procesorů Ryzen 7000?
Minulý týden jsme už vyřešili otázku počtu jader chystaných procesorů Ryzen 7000 a víme i o nových instrukcích. Pokud jde tedy o výkon, zbývají v podstatě už jen takty a výkon na takt. Začneme s takty.
Vypadá to, že AMD bude zatím mlčet, co se týče maximálních taktů a především výkonu na takt, takže nám zbývají zatím jen spekulace. AMD zatím potvrdilo, že Ryzeny 7000 budou mít maximálně 16 fyzických jader, čili půjde o již třetí generaci desktopových CPU Ryzeny s maximální konfigurací 16C/32T. Zákazníci tak budou očekávat o to větší pokrok, co se týče výkonu jednotlivých jader, kde AMD slibuje alespoň +15 % s tím, že je v tomto ohledu spíše konzervativní. 
 
Problém je, že toto číslo je podpořeno testem vzorku Ryzenu 7000 oproti modelu Ryzen 9 5950X na renderování v Cinebench a zatím z toho vyplývá, že hlavní nášup výkonu navíc zajistily vyšší takty s mizivým nárůstem výkonu na takt, čili IPC. Po téměř dvou letech čekání a přechodu na výrazně lepší výrobní proces bychom si však mysleli, že AMD nabídne víc, což samozřejmě stále může tak dopadnout, zatím nevíme. 
 
 
Nyní se opět ozývá nový server Angstronomics, který založil jistý SkyJuice. Z tohoto zdroje jsme už převzali diagram nové čipové sady X670, v němž se ovšem uvádí, že čipset je na CPU napojen pomocí PCIe 4.0 x4, zatímco jiné zdroje včetně Roberta Hallocka z AMD mluví o PCIe 5.0 x4. To jen pro připomínku toho, že daný zdroj se v tomto ohledu mýlil, nicméně to platilo v případě TDP Ryzenů 7000 i pro samotné zástupce firmy AMD. 
 
Nicméně je jasné, že informace z Angstronomics můžeme brát s velkou rezervou včetně toho, že aktuální či nedávné vzorky chystaných procesorů měly tvrdě nastaveny frekvenční omezení Fmax na 5,85 GHz. Finální verze by přitom měly mít vyšší hodnotu, což je velice pravděpodobné i vzhledem k vyhýbavým odpovědím zástupců AMD, které naznačují, že takty aktuálních vzorků rozhodně nejsou finální. 
 
Fmax, čili maximální navýšení taktů v rámci PBO a Curve Optimizeru, vypadá v případě 5,85 GHz vcelku reálně. Víme totiž, že vzorek procesoru na nedávné prezentaci firmy AMD na Computexu pracoval i na 5,5 GHz, a to v prostředí hry, která jistě nedokázala vytížit jen jedno jádro. Maximum tak mohlo být třeba o 100 či 150 MHz výš a ještě výš pak Fmax. Například aktuální Ryzen 9 5950X s turbem do 4,9 GHz má nastaven Fmax na 5,05 GHz, což je takt, jejž může za určitých podmínek na spíše krátkou chvíli dosáhnout. Nyní bychom ale mohli leda hádat, jakých finálních taktů se firmě AMD povede dosáhnout. 
 
Angstronomics dále uvádí, že mohou "nezávisle potvrdit" zvýšení IPC (či PPC, což je stejná věc) o 7 procent v rámci jednoho jádra a o 10 procent ve vícevláknové zátěži oproti Zen 3. Zde nám může obočí pozvednout zvláště rozdělení dle zátěže, neboť to se obvykle používá při srovnání výkonů, v nichž hrají roli právě i takty, což pro PPC (Performance Per Clock) neplatí. Půjde tu tedy i to, jak dobře dokáží Zen 4 škálovat výkon se zatížením více jader, a to třeba s pomocí rychlejších pamětí, anebo jde snad o informace vycucané z prstu, které jsou navíc špatně prezentované? Uvidíme, v každém případě od AMD na téma IPC/PPC uslyšíme až někdy v létě, takže buď se jistý SkyJuice dostal k dobře informovanému zdroji, anebo se nás pokouší trošku tahat za fusekli.


reklama