reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7000 budou mít maximálně 16 jader, ale AMD přesto neříká vše

27.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7000 budou mít maximálně 16 jader, ale AMD přesto neříká vše
Robert Hallock z technického marketingu firmy AMD v rozhovoru pro TechPowerUp potvrdil, že Ryzeny 7000 se zastaví na 16 jádrech. Z hlediska jejich výkonu však firma AMD byla spíše konzervativní, co se týče zmíněných 15 % navíc. 
Doufejme, že ze strany Hallocka jde tentokrát o správné informace a nebude to jako v případě 170W TDP, ale dále už do toho rýpat nebudeme. Můžeme už tak konečně zcela uzavřít téma ohledně počtu jader Ryzenů 7000, který skutečně končí na 16C/32T, čili v tomto ohledu se desktopové procesory AMD nikam neposunou a pokud jde o hrubý výkon, zbývá už především IPC a takty. 
 
 
Hallock přitom tvrdí, že zmínka o alespoň 15% zvýšení jednovláknového výkonu oproti předchozí generaci vyjadřovala schválně konzervativní odhad a co se týče toho, čím k výkonu přispějí vyšší takty a čím zase vyšší IPC, o tom se AMD bude více bavit až někdy v létě. To se také dozvíme více i o spotřebě a velikosti či tranzistorové hustotě čipů tvořených novým procesem. Aktuálně je také příliš brzy na to mluvit o výsledném výkonu, čili AMD bude své nové Ryzeny ještě ladit. 
 
Dále se dozvídáme, že AMD rozhodně počítá s dalším nasazením V-Cache, ovšem pokud jde o generaci Zen 4, ještě nemůže představit nic konkrétního. 
 
Vedle toho je tu další téma, a sice zda AMD konečně opět "osadí" i low-endovou nabídku v rámci moderních CPU, což by mělo, když je tu opět silná konkurence. Hallock však potvrdil jen to, že Zen 4 nebude jen pro hi-end. 
 
AMD také mluvilo o nových instrukcích včetně těch určených pro AI a dozvídáme se, že to budou specificky AVX-512 VNNI a AVX-512 BFLOAT16. Půjde tak o rozšíření určené třeba k tomu, aby mohl být akcelerován upscaling videa pomocí AI, či další všemožné úlohy. 
 
Integrovaná grafika bude standardní součástí nových procesorů, i když by se dalo očekávat, že ji nabídnou skutečně všechny, neboť AMD může chtít v některých případech využít i I/O čipy, které byly vyrobeny s chybou v GPU části. Dle Hallocka ale budou mít všechny modely své iGPU, které však bude slabé a určené prostě jako základní řešení s akcelerací videa (odpovídající generaci Ryzen 6000). AMD tím bude moci oslovit především podniky, které v řadě případů nemají zájem o PC se samostatnou grafikou. 
 
Chladiče pro AM5 je další téma vzhledem k novému 170W TDP, které ale výkonné vzduchové modely jako Noctua NH-D15 ještě pohodlně zvládnou. Sám ale očekává, že si firmy připraví i nové modely právě pro výkonné Ryzeny 7000, i když je jinak zaručena plná zpětná kompatibilita s chladiči pro AM4. 
 
 
A proč jsou 5nm čiplety na fotkách i obrázcích zlaté? Ve skutečnosti nejde o to, že by byly pozlaceny, ale jde o výsledek procesu back-side-metallization v přípravě pro připájení čipů k heatspreaderu a jde jen o to, že se čipy jeví jako zlaté kvůli tomu, jak odráží světlo. Z toho se ale dozvídáme především to, že AMD opět použije pájku, i když zřejmě ne pro I/O čip, který to ostatně ani nebude potřebovat.  


reklama