reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: NVIDIA na trhu s GPU posiluje a je na 72,8 %

4.12.2017, Jan Vítek, aktualita
JPR: NVIDIA na trhu s GPU posiluje a je na 72,8 %
Jon Peddie Research přispěchal s další analýzou trhu se samostatnými grafickými kartami, kde nastal očekávaný vývoj. NVIDIA posílila na 72,8 % podílu na trhu, což pochopitelně znamená, že AMD zase oslabilo. 
Společnost Jon Peddie Research se nedávno věnovala celkovému trhu s grafickými čipy, kde je souboj AMD vs. NVIDIA značně zkreslen zahrnutím integrovaných GPU. Pak se počítají i iGPU Intel a Radeon v APU, ale nyní tu máme čísla týkající se výhradně samostatných grafických čipů, a to za třetí letošní čtvrtletí. V něm si měla NVIDIA polepšit na 72,8 %, a to i přes ten očividný fakt, že AMD v podstatě mohlo prodat vše, co stihlo vyrobit, alespoň co se týče výkonnějších grafik. Je totiž dobře známo, že grafik RX Vega byl na trhu nedostatek a RX 500 zase byly a stále jsou velice žádané především kvůli těžbě kryptoměn. I tak více rostla NVIDIA, o jejíž karty byl přirozeně také zájem a toho dokázala využít lépe. 
 
 
Pro obě firmy je nanejvýš příznivý fakt, že celkové prodeje grafických karet byly nejvyšší za posledních pět let a mezikvartální nárůst prodejů byl pozoruhodných 29 procent a meziroční o 21 procent. Za to dle JPR mohl zájem nejen těžařů, ale také hráčů her a především tento růst značně předčil výkon celého trhu s PC.
 
 
Podíl AMD na trhu se samostatnými grafikami tak kesl, ale nijak dramaticky. Jenomže s výhledem firmy do budoucna je to už horší, neboť očekáváme, že herní generace NVIDIA Volta dorazí na trh rozhodně dříve než příští generace od AMD. Už nyní má navrch právě NVIDIA, která nabízí i výkonnější karty než AMD, které mají výhodu v nižší spotřebě a také má na trhu snadno dostupný a velice rozmanitý výběr. Od generace Volta se neočekává nic jiného než další výrazný nárůst výkonu a byli bychom spíše překvapeni, kdybychom se ho nedočkali. Pro podíl AMD to tak znamená jednu věc: bude klesat. 
 
AMD ale má jiná želízka v ohni, a sice třeba mobilní i desktopová APU Raven Ridge s grafikami Vega nebo také procesory Intel Kaby Lake-G, v nichž se uplatní Radeony. Nic z toho do srovnání samostatných GPU nepatří, ale AMD budou pochopitelně zajímat především příjmy z prodejů. 
 
Co se týče hodnocení zájmu o karty pro těžbu kryptoměn, ten dle JPR pomalu utichá, zatímco zájem hráčů je stálý. V příštím srovnání se už budeme moci podívat na to, jak byl trh ovlivněn kartami RX Vega, jejichž nástup byl velice pomalý a ty se ve větších počtech dostaly na trh až v posledním čtvrtletí. Na druhou stranu, NVIDIA kontrovala uvedením karty GeForce GTX 1070 Ti, takže by šlo odhadovat, že AMD bude mírně oslabovat a zemětřesení nastane po příchodu generace Volta. 
 
 
Zdroj: JPR


reklama