reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lytro Immerge, profi kamera pro natáčení virtuální reality

6.11.2015, Milan Šurkala, aktualita
Lytro Immerge, profi kamera pro natáčení virtuální reality
Společnost Lytro v minulosti oznámila, že se hodlá zaměřit na virtuální realitu. Nyní vidíme první výsledky. Je jím komplexní řešení Lytro Immerge kombinující kameru, server pro zpracování videa i software.
V únoru letošního roku Lytro oznámilo, že se místo light-field fotoaparátů chce zaměřit na virtuální realitu. Přiznejme si, že původní fotoaparát Lytro ani novější verze Lytro Illum nezaznamenaly žádný větší úspěch, ať už díky vysoké počáteční ceně, tak i kvůli nepohodlné prezentaci fotografií (vyžaduje speciální prohlížeč). Nyní představuje své řešení pro virtuální realitu nazvané Immerge. Nejde jen o samotnou kameru, ale o komplexní řešení zahrnující i editaci a prezentaci.


Lytro Immerge


Základem je tedy 360° kamera, která spíše připomíná něco mimozemského. V pěti řadách tu najdete stovky malých objektivů a senzorů, které jsou schopny snímat light-field informaci. Pokud nechcete 360° záběr, je možné snížit úhel na 270° nebo 180°. Přes aplikaci např. v iPadu lze kontrolovat vlastnosti expozice a další detaily.


Lytro Immerge server


Druhou částí je server, který zpracovává toto enormní množství dat. Přestože to rozhodně není žádný drobek, vystačí "jen" na hodinu záznamu virtuální reality. Dále tu je pochopitelně software pro práci s těmito daty, přehrávač pro VR platformy (Oculus Rift, Google Cardboard a Microsoft HoloLens) a streamovací server. Jde tedy o komplexní řešení zahrnující vše od pořízení nahrávky až po její publikaci a je zřejmé, že nepůjde o něco pro "běžného smrtelníka".


Lytro Immerge kamera


Lytro tímto míří na profesionální studia a není ani divu. Takto výkonný server, stovky čipů a objektivů něco stojí a zástupci společnosti říkají, že zařízení se bude prodávat za cenu v řádu statisíců dolarů (tedy mnoha milionů korun). Lytro tak chce předehnat Google s platformou Jump. Prodej by měl začít v lednu 2016, hovoří se také o možnostech pronájmu.

Lytro Immerge from Lytro on Vimeo.



Zdroj: lytro.com, theverge.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama