reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Cardboard: sestavte si VR headset

26.6.2014, Jan Vítek, aktualita
Google Cardboard: sestavte si VR headset
Pokud vám přijde 350 dolarů za VR headset Oculus Rift příliš a nechcete čekat na levný Virzzmo, je tu ještě třetí možnost - skládací papírový VR headset Cardboard od firmy Google. Musíte si jej ale vyrobit sami.
Na konferenci Google I/O se obvykle rozdává hardware, pro což je velmi oblíbená a letos měli účastníci na výběr mezi chytrými hodinkami LG G Watch a Samsung's Galaxy Gear Live, ovšem pak tu byl také Cardboard. Jde o velmi jednoduchý skládací VR headset vyrobený převážně z papíru a vtip je v tom, že jako zobrazovací zařízení využívá váš mobilní telefon. Pracuje tedy na stejném principu jako polský Virzzmo a je zřejmé, že se Google inspiroval v projektu OpenDive či podobném.





Jak ukazuje následující animace, sestavení papírového headsetu není příliš těžké, ovšem musí se do něj vložit také čočky a celá sestava drží pohromadě také díky magnetům a kouskům suchého zipu. Celek samozřejmě není dokonalý. Je jasné, že si headset nesedne přesně na váš obličej, takže bude dovnitř prosvítat okolní světlo, i když to se dá snadno vyřešit pomocí lepidla a nějakého měkkého materiálu a velký problém nebude zbastlit nějaké popruhy, díky nimž bude headset sám držet na hlavě.





Od firmy Google tak jde spíše jen o legrácku, která však může pomoci přiblížit svět virtuální reality mnoha uživatelům, aniž by ti museli vynaložit tisíce korun na koupi celého headsetu nebo jeli někam, kde si jej mohou vyzkoušet. Google nabízí také pár aplikací, které jsou jeho Cardboardu přizpůsobeny. Jde o Google Earth, Street View, který se přímo nabízí a pak také kreslený svět v aplikaci Windy Day. Pak tu je také jednoduchá aplikace Exhibit, která zobrazuje 3D renderované obrázky různých objektů.

Pokud si chcete sestavit vlastní papírový headset, pak si musíte na něj obstarat vlastní materiál. K dispozici jsou však příslušné šablony a na této stránce se dozvíte, co dalšího potřebujete. Jde především o čočky se 40mm ohniskovou vzdáleností, které budou asi nejdražší součástí a může být problém je sehnat. Pak už potřebujete pouze lepenku, silné magnety, gumičku, kousek suchého zipu a nejlépe také nalepovací NFC tag. Celkově byste se měli vejít do ceny cca 10 euro, přičemž nejdražší budou právě čočky s cenou kolem 7 euro.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama