reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Magic Leap prý uvažuje o prodeji sebe sama, mluví se o 10 miliardách dolarů

13.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Magic Leap prý uvažuje o prodeji sebe sama, mluví se o 10 miliardách dolarů
Startup Magic Leap si před řadou let zajistil obrovské investice společností jako Google a slíbil vskutku "magickou" rozšířenou realitu. Nakonec byl ale dodán produkt, který byl na hony vzdálen předchozím slibům a nyní se mluví o prodeji celé společnosti.
Na začátku tu tak byl tajemný startup Magic Leap, do nějž investoval především Google. Bylo zřejmé, že jde o virtuální a konkrétně rozšířenou realitu (AR), která se vyznačuje zasazením počítačové grafiky do reálného prostředí, což je mnohem větší výzva než v případě klasické VR. Poté začal Magic Leap vypouštět do světa videa ukazující to, co můžeme od jeho produktů očekávat. To vyvrcholilo videem s velrybou v tělocvičně, které firmě zajistilo další příval financí, ovšem nakonec přišlo už reálné demo s jakýmsi trolem, jenž po uživateli metá špatně animované kameny. 
 
 
Magic Leap tak nakonec neoslnil, Palmer Luckey jej označil za tragédii a firma dokázala s cizími investicemi přes 2 miliardy dolarů nakonec prodat dle odhadů jen 6000 headsetů během prvního půl roku prodeje. Bloomberg nyní hlásí, že nyní Magic Leap zkoumá další možnosti, jak se vyhnout celkovému krachu a v prvé řadě se bude snažit nechat se koupit. Dozvídáme se přitom, že aktuální hodnota firmy by mohla dosahovat až 10 miliard dolarů, což ale vypadá mírně řečeno nadneseně. 
 
Ostatně už v roce 2016 jsme se dozvěděli, že Magic Leap ve skutečnosti zaostává za HoloLens od Microsoftu, což také přispělo ke slabým prodejům headsetů v ceně 2300 dolarů. Extremetech také hlásí, že Magic Leap už v minulém roce prodal či zastavil své celé patentové portfolio u JP Morgan Chase, což znamená, že pokud někdo chce tuto firmu koupit, bez odkoupení portfolia to nebude mít smysl, takže tu visí další náklady. 
 
Magic Leap získal největší investice od Googlu a Alibaby a nyní se dle Bloombergu mluví o tom, že zájem může mít třeba Facebook, který už dříve koupil Oculus VR, nebo také zdravotnický/kosmetický gigant Johnson & Johnson. Nicméně úvodní setkání se zástupci Facebooku nepřerostla v samotné jednání o koupi a obecně je tu ten problém, že firmy jsou v době koronavirové opatrné. Ale i bez toho by informace o 10miliardové (USD) hodnotě firmy Magic Leap vypadala jako přelud. 


reklama