reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Magic Leap je ve skutečnosti daleko za HoloLens

9.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Magic Leap je ve skutečnosti daleko za HoloLens
Ještě minulý rok to vypadalo, že projekt Magic Leap vyvíjený Googlem svede přímý souboj s HoloLens od Microsoftu. Ten ale už prodává svůj AR headset, zatímco od Googlu jsme toho moc neviděli. To proto, že je ve vývoji velice pozadu.
Nejdříve jsme se dozvěděli, že Google investuje do start-upu Magic Leap a jak se ukázalo, ten ukrývá technologii pro rozšířenou realitu. Pak bylo zveřejněno i video, v němž je ukázána hra v kanceláři, odkud na nás vyskakují roboti. Jenomže ta nedemonstrovala tehdejší možnosti Magic Leap, ale pouze to, jak by mohly někdy v budoucnu vypadat. To vyplynulo z interview s CEO Magic Leap, Ronym Abovitzem.





Magic Leap je totiž dle The Information velice pozadu za HoloLens a jeho tvůrci mají aktuálně velké potíže s tím, aby celou svou AR technologii zmenšili do podoby brýlí. Vypadá to tak, že projekt Magic Leap je klasickým příkladem technologie, u níž očekávání zdaleka předčila realitu. Přitom vůbec nemůže jít o nedostatek financí, však Google, Alibaba a společnost Andreessen Horowitz do projektu investovali miliardy.


Vývojáři se snažili na YouTube ukazovat videa demonstrující možnosti jejich AR technologie, jako jsou malí sloni na dlani nebo velryby vyskakující z oceánu vytvořeného na podlaze tělocvičny. Ovšem nejznámnější video se střílením robotů v kanceláři nemá s rozšířenou realitou a vyvíjenými brýlemi v podstatě nic společného. Už dříve se vědělo, že na tom spolupracovalo studio Weta Workshop (to navrhovalo třeba i elfí kostýmy pro Pána prstenů), ovšem mělo se za to, že studio jen vytvořilo modely robotů, které byly s AR headsetem použity. Nicméně nyní je už zřejmé, že Weta Workshop vytvořilo celé video, a to tedy bez použití headsetu. Potud je vše celkem v pořádku, ale v popisku videa je i nyní věta: "Toho je hra, kterou ve svých kancelářích právě hrajeme".

Server The Information byl svědkem ukázky, díky níž mohl popsat headset Magic Leap jako velkou helmu, která se připojuje k desktopovému počítači přes několik kabelů. Je tak zřejmé, že zařízení nyní stále spoléhá na výkon počítače a ne na své vlastní schopnosti. A přitom má stále poskytovat obraz, který je méně kvalitní než v případě prototypu HoloLens. Ten se přitom dá označit za brýle (i když trošku přerostlé) a především umí pracovat osamoceně.

Dle dostupných informací je ale největším kamenen úrazu v případě Magic Leap zobrazovací zařízení "Fiber Scanning Display", které využívá laser prosvětlující rychle se pohybující optický kabel, jenž vykresluje výsledný obraz. To měla být průlomová technologie, která ale stále nepracuje tak, jak by měla. Abovitz také uvedl, že jeho tým už má k dispozici nejnovější prototyp (interně je znám jako PEQ), který už má mít velikost podobnou brýlím HoloLens. Ovšem o tom se nic bližšího nedozvíme. Abovitz jej nechtěl ukázat a ani odpovědět na otázku, jakou technologii používá a jak ta má či nemá blízko k HoloLens.

Zdroj: The Verge

reklama