reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Máme se připravit na rozmach podvodných her těžících kryptoměny?

1.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Máme se připravit na rozmach podvodných her těžících kryptoměny?
Hra Abstractism v nabídce Steamu vyvolala velké pozdvižení a ukázala na zcela reálné nebezpečí toho, jaká džungle může na této platformě vzniknout, pokud Valve téměř úplně rezignuje na její moderování. 
Abstractism se na Steamu objevila v raném přístupu jako velice jednoduchá plošinkovka, v níž čtverečkem skáčeme po obdélnících, ale pobavit zákazníky nebyl její hlavní účel. Tím bylo využít výkon jejich počítačů k těžbě Monera, i když se vývojář této hry proti těžbě kryptoměn velice neobratně ohrazoval. 
 
 
Ve svém vyjádření doslova řekl, že Bitcoin je zastaralý a Abstractism se využívá pouze pro těžbu Monera. Pak ale dodal, že tato hra netěží žádnou kryptoměnu a zvýšená zátěž jde nejspíše na vrub nastavení vysoké kvality grafiky a také post-processingovým efektům, což je přinejmenším odvážné tvrzení u hry, která vypadá takto: 
 
 
Uživatelé, které tato hra z nějakého důvodu zaujala, začali upozorňovat na to, že její spustitelné soubory jsou detekovány jako malware, takže není divu, že Abstractism ihned přitáhla pozornost.
 
 
Z následujícího screenshotu také můžeme vytušit, proč tato hra přitáhla pozornost lidí. Slibovala totiž, že nás bude zásobit různými věcmi použitelnými na Steamu, což vysvětluje video zveřejněné dole. 
 
 
Předměty tak můžeme získat pouhým hraním, a to na základě náhody, takže jde v podstatě o obdobu lootboxů, kterou si však zaplatíme tím, že necháme autory hry na svém počítači těžit Monero. Vedle toho také hra slibuje vzácné předměty z Team Fortress 2, které se na Steam Community Market prodávají i za 100 dolarů. Nicméně ty jsou falešné a co se týče hry, ta i po svém zdánlivém ukončení na cílovém počítači nepřestává s těžbou. 
 
 
Můžeme se připravit na to, že takové případy se budou množit, pokud Valve skutečně přestane lustrovat hry, jež se mají objevit na Steamu. Však pak není vyloučeno ani to, že některá rovnou zaútočí na naše peněženky daleko příměji, a to třeba pomocí ransomware nebo malware s keyloggery, které se budou snažit ukrást citlivé údaje. Valve zatím jen odstranilo hru Abstractism z nabídke Steamu, ale teprve uvidíme, jestli se chystá dělat i něco jiného. Však distribuce malwaru na této platformě je něco, co se nesmí stát standardem. 
 
Zdroj: SidAlpha (YouTube)
reklama