reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron dodává GDDR6 pro nové GeForce, mluví o euforických zážitcích

7.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Micron dodává GDDR6 pro nové GeForce, mluví o euforických zážitcích
Micron ještě před letošními prázdninami odstartoval výrobu pamětí GDDR6 a nyní formálně ohlásil, že je najdeme v grafických kartách NVIDIA GeForce RTX 2000. Podívejme se na to, co nám k tomu může Micron říci.
Autor tiskové zprávy se v nás snaží především vyvolat nadšení pro nový hardware a mluví konkrétně o eufórii z nového hardwaru. 
Byl to ale vyloženě autor poeta, protože občas je těžké rozklíčovat, co se nám vůbec snažil sdělit: "Představte si. Spustíte svou oblíbenou hru na motivy Battle Royale, kterou jste hráli odjakživa, ovšem nyní běží na nové kartě NVIDIA GeForce RTX. Akce je rychlejší, postavy realističtější a pozadí má větší hloubku, takže 4K vypadá jako váš dvorek. V podstatě jste přeneseni do jiného světa. Hraní už není pro hráče, ale je reálné pro každého a nyní je to i sport. Ano, právě jste vstoupili do budoucnosti. Ale málo se ví o spolupráci expertů, kteří vyvinuli nové možnosti, jež poskytnou tento ohromný výkon a herní možnosti." 
 
To zní jako vyjádření od někoho, kdo právě prošel přednáškou o ray tracingu prezentovanou fanatikem a zakončenou skandováním, které mu trošku pochroumalo schopnost tvořit smysluplné věty. 
 
 
V tiskovce Micronu ale naštěstí nechybí také hodnotnější informace. Firma potvrzuje, že nyní jsou k dispozici 14Gb/s paměti GDDR6, i když to nevylučuje, že některé slabší GeForce nové generace nevyužijí třeba slabší 12Gb/s paměti, které byly také dříve ohlášeny. 
 
Do budoucna se budou GDDR6 jistě zrychlovat, však už v červnu je Micron dokázal provozovat na 20 Gb/s, ale s navýšeným napětím. Ostatně my bychom měli očekávat přinejmenším 16Gb/s verze, ale spíše i 18 Gb/s. 
 
Ostatně když začínaly paměti GDDR5, dokázaly nejdříve poskytnout maximálně 125 GB/s na Radeonu HD 4890 s 256bitovou sběrnicí. To byl tehdy hi-end, zato dnes přinejlepším mainstream, který se nově spoléhá i na lepší kompresi, takže dostupnou propustnost využívá efektivněji. 
 
S aktuálními 14Gb/s paměťmi to je 448 GB/s a pokud by přišly 20Gb/s GDDR6, pak bychom na 256bitové sběrnici dosáhli 640 GB/s a ty nejlepší karty s nejširšími sběrnicemi by se mohly přiblížit až téměř k 1 TB/s. Je tak dobré vidět, že potenciál nové technologie tu je i pro alespoň ještě jednu další generaci karet. 
 
Nyní nás bude s ohledem na paměti zajímat především to, co si pro svou další generaci zvolí AMD. HBM2 na herních Vegách totiž nebyly zrovna nejlepší volba kvůli problémům s výrobou jak samotných pamětí, tak s jejich pouzdřením vedle GPU. Je tak otázka, zda se v případě herního hi-endu AMD opět rozhodne pro HBM2, nebo si raději vybere GDDR6. 
 
Zdroj: Micron


reklama