reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron přináší na trh první paměti 1-alfa DRAM

27.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Micron přináší na trh první paměti 1-alfa DRAM
Společnost Micron si připravila nové paměti 1α (1-alfa) DRAM, což ovšem neznamená, že vyvinula nějaký zcela nový typ těchto pamětí. Označení 1α má totiž co do činění s výrobním procesem a jeho pokročilostí. 
Micron 1α (1-alfa) DRAM už proudí na trh ve velkých počtech a označení 1α tak dle výrobce znamená, že jsou vyráběny světově nejpokročilejším výrobním procesem, jaký se pro DRAM využívá. 
 
Výrobci pamětí začali při přechodu na výrobní procesy pod 20 nm využívat označení 1Xnm, které značilo, že jde o 10 až 19nm proces. Nicméně bylo zřejmé, že jde spíše o horní hranici tohoto rozsahu, ostatně poté nastoupily 1Ynm a pak ještě 1Znm procesy, což platilo pro i výrobní technologie firmy Samsung a SK Hynix. 1Xnm, 1Ynm a 1Znm je tak široce využívané a standardní označení výrobních procesů využívaných pro paměti DRAM a nyní po 1Znm nastupuje 1α či 1αnm technologie, kterou jako první dle svých slov používá americký Micron. 
 
 
Logicky by tak mělo jít stále ještě o 10 či více nanometrový proces, ovšem Micron uvádí, že oproti 1Znm je paměťová hustota o 40 procent vyšší a spotřeba o 15 procent nižší. Na stejně velký čip se tak vejde o 40 procent více paměťových buněk, což samozřejmě nemusí být nutně výsledek toho, že se v případě nového procesu povedlo dosáhnout o tolik vyšší tranzistorové hustoty.
 
Micron přitom hodlá nový proces letos nasadit při výrobě produktů napříč celým svým DRAM portfoliem. Ale to opět neznamená, že s jeho pomocí bude vyrábět vše, spíše to budou ty nejlepší produkty ze všech typů DRAM. 
 
Dále se dozvídáme, že nový výrobní proces umožní vyrábět dosud nejúspornější mobilní DRAM, ale použit bude i pro výrobu produktů pro datová centra, obecně spotřebitelské produkty, průmyslová zařízení i automotive. Uplatní se samozřejmě i pro výrobu pamětí typu DDR5 a LPDDR5 a nabídne zatím kapacity 8 Gb a 16 Gb na jeden čip. My bychom takové paměti mohli nejdříve vidět v produktech firmy Crucial, konkrétně v podobě modulů operačních pamětí pro PC. 
 
Zdroj: TZ Micron via VideoCardz  


reklama