reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung na největší lince světa rozjel výrobu 16Gb LPDDR5

31.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung na největší lince světa rozjel výrobu 16Gb LPDDR5
Společnost Samsung se v tiskové zprávě pochlubila, že už rozjela masovou výrobu pamětí typu LPDDR5 DRAM s kapacitou 16 Gb. Využívá přitom k tomu technologii EUV, a to ve "světově největší lince pro výrobu polovodičů". 
Jedná se o druhou výrobní linku v jihokorejském Pyeongtaek, která se rozkládá na ploše 128.900 čtverečných metrů a právě v tomto ohledu je Pyeongtaek Line 2 největší na světě, alespoň dle tiskové zprávy firmy Samsung. To nakonec není důležité, i když to dobře ilustruje, že Samsung výrobu 16Gb pamětí LPDDR5 RAM (LP - úsporné Low Power) nerozjel s opatrností, ale právě naopak že chce řádně nastartovat éru pamětí DDR5, které budou významné pro další generace hardwaru. V případě LPDDR5 půjde především o 5G technologie, AI a budoucí mobilní zařízení. 
 
 
Samsung uvedl, že pro výrobu nových pamětí využije 1Znm proces s EUV. Označení 1Z znamená, že rozlišení by se už opravdu mělo blížit 10 nm, neboť dříve jsme tu měli 1X a poté 1Y. V rámci dalšího kroku by se tak Samsung už měl s výrobou pamětí dostat pod hranici 10 nm. Co se týče EUV, jde pochopitelně o extrémní ultrafialovou litografii, díky níž může být výroba čipů na pokročilých procesech snazší, rychlejší a díky méně krokům v celém postupu také slibuje vyšší výtěžnost. 
 
Éra pamětí DDR5 tak startuje, jak nám ostatně bylo slíbeno, ovšem pokud jde o PC, mezi ta nám nové paměti DDR5 dorazí nejdříve někdy v příštím roce. Mezi desktopy by to měly být konkrétně procesory Intel Alder Lake a vedle nich pak AMD generace Zen 4. 
 
Samsung může nové LPDDR5 srovnávat se svými moderními LPDDR5, které nabízejí propustnost až 5500 Mb/s a kapacitu 12 Gb. Vedle vyšší 16Gb kapacity se i propustnost zvedla na 6400 Mb/s, přičemž to je pochopitelně pouze výchozí hodnota, která se bude v průběhu dalšího vývoje zvyšovat, stejně jako paměti DDR5 začínaly na 1600 Mb/s či MT/s.
 
Vedle toho budou i pouzdra s LPDDR5 menší, respektive o třetinu tenčí než LPDDR4, neboť pro výsledných 16 GB kapacity postačí jen osm čipů v pouzdře, zatímco s využitím LPDDR4 jich je zapotřebí dvanáct. 
 
LPDDR5 jsou tak především o mobilních produktech, takže si ještě musíme počkat na to, až je budou následovat DDR5 jako nástupci pro dnešní DDR4. Ale jak už bylo řečeno, na ně je ještě čas. 


reklama