reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nepřímo potvrdil termín vydání Windows 10 May 2020 Update

9.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft nepřímo potvrdil termín vydání Windows 10 May 2020 Update
Přijde „májová“ aktualizace Windows 10 opravdu v květnu? Podle neoficiálních zdrojů by měli vývojáři tento termín stihnout jen s odřenýma ušima. Nyní datum vydání de facto potvrdil samotný Microsoft, i když spíše nedopatřením.
S jarem přichází také pravidelná větší aktualizace pro Windows 10 tentokrát nesoucí označení 20H1 nebo 2004, i když známější jako May 2020 Update. Z toho vyplývá, že by měla vyjít v květnu, ale přesnější termín zatím Microsoft tajil. Minulý týden se potom objevily spekulace, podle kterých by měla nová verze systému vyjít až koncem měsíce. Zatím mohou aktualizaci testovat členové programu Insiders, ale k ostatním uživatelům Windows 10 se prý dostane až 28. května. Nyní informaci na svých oficiálních stránkách potvrdil Microsoft. I když to patrně nebyl záměr, neboť údaj se objevil jen tak mimoděk jako součást upraveného rozvrhu dodávání ovladačů v letošním roce.
 
 
Od 26. do 28. května je v tomto kalendáři vyznačena „Feature Update“, což bude právě velká aktualizace Windows 10. Tento termín navíc odpovídá předchozím spekulacím, které hovořily o 29. květnu. Ze stejného zdroje máme také nepotvrzenou informaci, že důvodem zpoždění byla zero-day chyba týkající se bezpečnosti. Microsoft totiž měl původně plánovat vydat Windows 10 May 2020 Update již 12. května. Asi se shodneme na tom, že zdržení je v tomto případě lepší variantou než další problematická aktualizace, kterých Windows 10 v nedávné době zažil více než dost. Z hlediska nových funkcí je již květnová aktualizace kompletní a již nyní můžeme říct, že nepůjde o žádnou přelomovou verzi, i když pár zajímavých a užitečných novinek přece jen přinese.
 
 
Velká proměna čeká třeba digitální asistentku Cortana a změnami projde také vyhledávání ve Windows 10, které by mělo usnadnit nalezení informací o počasí, zpravodajských článků nebo filmů. Součástí systému bude také nástroj Windows Subsystem for Linux 2, který v nové verzi obsahuje linuxový kernel vyvinutý přímo Microsoftem. To by mělo přinést výrazně vyšší výkon WSL a v budoucnu také nové verze kernelu, které budou dostupné přes Windows Update. Díky efektivnějšímu indexování by také mělo dojít ke zrychlení Windows 10, a to především na počítačích s HDD. Po vizuální stránce bychom aktualizovaný systém měli poznat také díky novým ikonám, které jsou součástí vzhledu Fluent Design od MIcrosoftu.
 
Nová architektura grafického ovladače Windows Display Driver Model ve verzi 2.7 potom přinese vyšší herní výkon či obnovovací frekvenci při použití více monitorů zároveň. Přidává totiž podporu hardwarově akcelerovaného plánování GPU, které umožňuje grafickým kartám lépe spravovat svou grafickou paměť.
 


reklama