reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mike Pence ohlásil návrat na Měsíc a cestu na Mars

7.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Mike Pence ohlásil návrat na Měsíc a cestu na Mars
Viceprezident USA Mike Pence měl projev, dle nějž bude Trumpova administrativa prosazovat vesmírné mise počítající s lidskou posádkou. Nejdříve se tak NASA má zaměřit na návrat na Měsíc a poté už bude následovat cesta k Marsu. 
Nedávno byla v Bílém domě opět ustanovena Národní rada pro kosmonautiku a pak už se očekávalo, že Mike Pence, který ji má na starost, ve své řeči více nastíní, kam bude NASA směřovat. 

 
Učinil tak v rámci 25minutového projevu v samotném Kennedyho vesmírném centru na Floridě, kde mluvil k celkem 700 lidí o tom, že "USA jsou na prahu nové éry průzkumu vesmíru". Volal po návratu na Měsíc a sliboval, že "americké boty vstoupí na tvář Marsu". Co se týče mnohem bližších záměrů, pak Pence uvedl, že NASA bude i nadále působit na nízké oběžné dráze, z níž se měla dle dřívějších zpráv přesunout výš a přenechat ji k využití soukromým společnostem. Tak by se ostatně i elegantně vyhnula většině problémů spojených se stále větší zaneřáděností orbity
 
Pence však nenabídl žádné konkrétní informace týkající se rozpočtu pro NASA nebo časového rámce, v němž se mají vytyčené cíle plnit. Uvedl však, že klíčová bude spolupráce s komerčními společnostmi, což je zajímavé vzhledem k tomu, že ty nebyly k ceremonii ustanovení Národní rady pro kosmonautiku přizvány, pokud jde tedy o firmy jako SpaceX a Blue Origin, ne o tradiční partnery NASA jako Boeing. Tato rada se má ostatně poprvé sejít ještě v létě a jejím úkolem bude radit Bílému domu ohledně "vesmírné politiky".
 
Pence dále prozradil, že záměry prezidenta Trumpa ohledně vesmíru daleko přesahují samotnou NASA, což znamená, že rada bude také koordinovat spolupráci s dalšími vesmírnými agenturami a zabývat se bude jak civilním, tak vojenským využitím vesmíru. 
 
"Amerika bude opět jednou v čele vesmírného průzkumu," řekl Pence, v čemž můžeme jasně vidět echo prosté proklamace Donalda Trumpa "Amerika na prvním místě". 
 
My uvidíme, jak se tyto plány budou kloubit dohromady s dalším vývojem NASA. Klíčové budou především otázky rozpočtu a také směr vývoje raket SLS a lodí Orion. 

Zdroj: Space.com
reklama