reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI odhalilo radeonové MECH 2, Jensen Huang vysvětlil konec programu GPP

15.5.2018, Jan Vítek, aktualita
MSI odhalilo radeonové MECH 2, Jensen Huang vysvětlil konec programu GPP
Ze světa grafických karet tu máme dvě novinky, a sice jednak nové karty MSI řady MECH 2 s čipy AMD Polaris a pak se můžeme podívat na to, jak Jensen Huang z NVIDIE oficiálně vysvětluje důvody konce kontroverzního programu GPP. 
Grafické karty MSI Radeon RX 570/580 MECH 2 jsou zatím jediné dvě, které se do dané řady dostaly a další pravděpodobně přijdou později. MSI tuto řadu vypouští na trh proto, že si dle vlastních slov vytvořilo nový design chladičů, který má umožnit nastavení vyšších taktů grafického čipu i pamětí. Jde také o první velkou grafickou novinku od té doby, co NVIDIA zrušila program GPP v nedlouho předtím stanovené podobě. 
 
 
 
MSI Radeon RX MECH series vypadají na to, že jejich chlazení bude rozhodně výkonné. Vévodí mu dva velké ventilátory TORX Fan 2.0 slibující vysoký průtok vzduchu při snížené hlučnosti, ale to je mantra, která se opakuje všude. Dále tu máme 6mm měděné heatpipe SuperSU, které jsou zploštělé v místě kontaktu s poniklovanou měděnou základnou. A pak nám MSI slibuje také kvalitní teplovodivý materiál mezi GPU a chladičem, a to konkrétně jistý "Premium Thermal Compound X".
 
Nezapomnělo se ani na podsvícení, které spoléhá především na červenou barvu, ale pak je tu také logo dráčka s RGB diodou. Napájení zajistí komponenty Military Class 4 a pak je tu obvyklá aplikace pro nastavení s možností volby profilů OC, Gaming a Silent. MSI Radeon RX 580/570 MECH 2 se dostanou na trh na konci července a pokud hledáte informace o taktovacích frekvencích, ty si zatím výrobce nechal pro sebe (nebo je spíše sám ještě nezná). A nyní k druhé části aktuality.
 
Program NVIDIA GPP vyvolal spíše negativní reakce kritizující to, jak se NVIDIA snaží usurpovat budované produktové značky svých AIB partnerů. Ti nemohli využít jednu značku pro GeForce i Radeony a Jensen Huang (CEO, NVIDIA) nyní v interview prohlásil, že se to snažil prosadit kvůli našemu komfortu. To prý abychom bezpečně věděli, že v rámci dané řady kupujeme GPU jisté značky.
 
Jinými slovy, NVIDIA nás oficiálně má asi za hlupáky, kteří nedokáží rozlišit tu základní věc, zda kupují GeForce, nebo Radeon a potřebují vědět, že například karty AREZ = Radeony a Aorus = GeForce. Huang přesto tvrdí, že většina lidí tento systém přijala s nadšením a je některým nebyl po chuti a kvůli nim byl program GPP v nově nastavené podobě zrušen. NVIDIA to prostě a jednoduše zkusila, odpor byl však příliš velký, a tak svých snah vyšachovat Radeony z nejznámnějších řad grafických karet zanechala. Jen si mohla ponechat i ty průhledné vysvětlující řeči. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama