reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muskův tweet o privátní Tesle už vyšetřují i trestní orgány

19.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Muskův tweet o privátní Tesle už vyšetřují i trestní orgány
Muskův tweet o tom, že uvažuje o převodu Tesly do soukromého vlastnictví, nadělá asi ještě hodně paseky. Zatímco dosud byl vyšetřován Komisí pro kontrolu cenných papírů, nyní už se do hry vložilo i Ministerstvo spravedlnosti.
To, že Elon Musk dokáže pěkně rozvířit vody, není nic nového. Tentokrát to ale vypadá, že to opravdu už poněkud přehnal. Jeho "slavný" tweet ze 7. srpna, kde oznámil, že uvažuje o převodu Tesly do soukromého vlastnictví za $420 za akcii, totiž zamíří možná až před soud. Zatímco dosud případ vyšetřovala Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC - Securities and Exchange Commission), ten se nyní dostal před orgány Ministerstva spravedlnosti (Justice Department). Muskovi tak hrozí soudní líčení za záměrnou manipulaci s cenami akcií. Nutno podotknout, že shorteři, kteří onehdy "vyměkli", přišli dohromady o více než miliardu dolarů. Někteří z nich už i podali žalobu. Pokud nevyměkli, tak si naopak na pár miliard přišli.
 
Elon Musk
 
Zásadním problémem Muskova tweetu bylo to, že neměl souhlas od vedení společnosti a jeho hláška "funding secured" (aneb "financování zajištěno") nebyla pravdivá. Je sice faktem, že pár dní předtím jednal s arabským královským fondem PIF, který už měl 5% podíl v Tesle a měl zájem investovat více, nic však nebylo dohodnutom, natož podepsáno. Ještě se dokonce ani nevědělo, co vlastně takový převod do soukromého vlastnictví obnáší. Není divu, že na základě negativní odezvy se Musk rozhodl nápad s privátní Teslou smést ze stolu.
 
Bohužel, tweet se sice dá smazat a záměr opustit, ale jeho účinky se již odčinit nedají a nyní tak hrozí trestní řízení. Tesla sama potvrdila, že ji Ministerstvo spravedlnosti už kontaktovalo. Zatím nejde o žádné předvolání nebo jiný formální proces, ale jen o žádost o dokumenty, které pomohou v nynějším vyšetřování. Pokud se případ dostane k soudu a ten rozhodne, že tímto Musk záměrně ovlivnil cenu akcií (ty skutečně vyletěly nahoru), může to mít pro něj velmi nepříjemné důsledky.
 
Připomeňme, že PIF místo toho investoval jednu miliardu do konkurenční americké automobilky Lucid, která připravuje luxusní elektromobil Lucid Air a bude tak konkurencí Tesle. Pokud jde o Teslu, hodnota jejích akcií po oznámení vyšetřování prudce klesla až o 8 % (z cca $302 na $278), ale záhy se dostala kousek zpět nahoru a nyní se v after-marketu pohybuje okolo $282.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama