reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Psyche dostala největší solární panely, jaké kdy byly v JPL instalovány

8.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA Psyche dostala největší solární panely, jaké kdy byly v JPL instalovány
Sonda Psyche americké NASA, která je připravována pro dlouhou cestu k asteroidu bohatému na kovy, dostala v Jet Propulsion Laboratory své obrovské solární panely. Jsou největší, s jakými JPL pracovala. 
Loni v září jsme se podívali na počínající sestavování sondy Psyche, kterou lze na obrázcích snadno identifikovat díky jejím dvěma křížovým solárním panelům. Takovýto renderovaný obrázek nám ale neposkytne potřebnou představu o tom, jak obrovské tyto panely skutečně budou. 
 
 
Následující fotografie i přiložené video už ale ukazují, o jak velké panely ve skutečnosti jde. Psyche je tak další sonda, která využije pozoruhodně rozlehlé solární panely. Zrovna včera jsme se podívali na novinky o sondě Europa Clipper, která se vydá k měsíci Jupiteru a její panely budou mít rozpětí 22 metrů. Na cestě už je také Lucy se svými vějířovitými panely, což je design, který se tak úplně neosvědčil. Lucy se rovněž vydá k dráze Jupiteru, ale ne přímo k němu, ale k Trojánům v jeho libračních bodech. A kam poletí Psyche vyvíjená společností Maxar Technologies? 
 
 
Dle NASA tato sonda překoná vzdálenost cca 2,4 miliard kilometrů ke stejnojmennému asteroidu, kam dorazí za tři a půl roku (v roce 2026). Toto těleso s průměrem 280 kilometrů pak bude dva roky zkoumat z neustále se snižující oběžné dráhy.
 
Psyche přitom bude potřebovat své panely o ploše 75 čtverečných metrů k tomu, aby měla energii pro svůj solární elektrický pohon. Sonda si tak poveze nádrže s 922 kg xenonu, jehož ionty urychleny elektromagnetickým polem a vypouštěny ze čtyř trysek Hallových motorů budou tvořit reaktivní pohon. Oproti chemickým raketovým motorům je tento pohon z hlediska hmotnosti potřebného paliva asi 15krát efektivnější. 
 

Na úrovni Země přitom takové panely dokáží poskytnout 21 kW energie, ovšem asteroid Psyche se pohybuje v pásu mezi Marsem a Jupiterem (3,3 AU od Slunce), kde už půjde o mnohem nižší přísun energie, a to jen kolem 2 kW. Proto bude zapotřebí tak velká plocha panelů, které byly vytvořeny tak, aby pracovaly s vysokou efektivitou, byly lehké a odolné vůči podmínkám ve vesmíru, což znamená i odolnost proti různým typům vysokoenergetického záření. Konkrétněji jde o panely označené za Triple-Junction Solar Cells, které mají být zvlášť účinné dál od Slunce s nižší intenzitou záření. 
 
 
Společnost Maxar, známý výrobce satelitů, přitom pro stavbu sondy Psyche využil svou běžnou platformu, kterou ovšem adaptoval na podmínky, které její hardware bude muset snášet dál od Země, čili tu jde především o nižší teploty. JPL přitom zkusila plně rozevřít jen hlavní vodorovné části panelů, přičemž ty se nyní vrátí do zařízení Maxaru, kde zase otestují svisle orientované části. K tomu má Maxar potřebné specializované vybavení, jež v JPL postrádají. 
reklama