reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA začala sestavovat sondu Europa Clipper

7.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA začala sestavovat sondu Europa Clipper
NASA se během této dekády chystá opět vydat k Jupiteru, jenž má aktuálně plnou pozornost sondy Juno, ovšem v případě sondy Europa Clipper se hlavním objektem zájmu stane blízký měsíc. Jak se asi tak může jmenovat?
Půjde pochopitelně o měsíc Europa, k němuž se vydá již dobře známá mise Europa Clipper, pro kterou si již SpaceX může pomalinku chystat raketu Falcon Heavy. Původně byla totiž sonda plánována pro vypuštění pomocí SLS, ale jak potvrzují i nedávno zveřejněné náklady SLS na měsíční mise, NASA by za takový start utratila příliš mnoho. Služby SpaceX mohou vyjít mnohem levněji, a to na cca 180 milionů dolarů, a to je doslova řádově nižší cena, přičemž jedním z důvodů opuštění SLS byly i průtahy při jeho vývoji. 
 
inženýrka prohlíží komunikační panel sondy - Johns Hopkins Applied Physics Laboratory
 
Sestavení sondy Europa Clipper teprve začíná, ale zatím je vše na cestě k vypuštění v roce 2024. Finální práce proběhnout v laboratořích Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii, kam se aktuálně už sbíhají všechny potřebné komponenty, jež byly vytvořeny na míru přímo pro tuto misi. Musí jít přitom o hardware, který je velice odolný vůči radiaci a vesměs nejde o žádné běžně dostupné komponenty. 
 
 
Europa Clipper bude tvořen především tři metry vysokým hlavním modulem, který poskytne potřebný pohon a dále bude potřebovat velice rozměrné solární panely ze dvou částí s rozpětím 22 metrů. Panely tu musí být velké stejně jako na sondě Lucy, která bude rovněž operovat až na úrovni Jupiteru, kde už je sluneční záření velice slabé. 
 
Hlavní modul sondy byl vyroben v Johns Hopkins Applied Physics Laboratory a do JPL by měl letos na jaře dorazit již vybavený elektronikou, rádiem, kabeláží i pohonem. Přimontována na něj bude i cca třímetrová parabolická anténa. Každou z těchto součástí v JPL nejdříve prohlédnou, vyzkouší a až pak nainstalují. Hotová sonda bude poté testována také ve vakuové komoře, kde zažije i z hlediska teplot velice podobné podmínky jako ve vesmíru. Samozřejmostí jsou také vibrační a hlukové zkoušky, které zase ověří, zda Europa Clipper bez úhony zvládne start rakety. 
 
Aktuálně je vypuštění mise Europa Clipper plánováno na říjen roku 2024, kdy má Falcon Heavy startovat z Cape Canaveral. Sonda bude mít na ledovém měsíci Jupiteru za úkol zkoumat, zdali na povrchu tělesa mohou být podmínky vhodné pro život. V rámci mise budou pořizovány snímky povrchu Europy, bude se analyzovat složení hornin a měřit tloušťka ledového pláště měsíce. Sonda se zaměří i na určování hloubky a slanosti oceánů na Europě a vydá se pátrat po geologické aktivitě nebo po podpovrchových jezerech. Pokud kosmická loď se sondou odstartuje na čas, na oběžnou dráhu planety Jupiter by se měla podle propočtů dostat v dubnu 2030. 
 
Zdroj: NASA


reklama