reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Naší galaxií může bloumat na 50 miliard ztracených planet

13.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Naší galaxií může bloumat na 50 miliard ztracených planet
Bludné planety je stále oblíbenější téma, které je ale obestřeno spíše předpoklady a odhady než potvrzenými údaji. Však jsme zatím nedokázali ani potvrdit či vyvrátit existenci 9. planety v našem systému, takže na základě čeho se mluví o 50 miliardách?
Hledání deváté planety představuje podobný problém jako hledání bludných planet, které se pohybují vesmírem jako samostatné objekty, jež nepatří do žádného hvězdného systému. Jde prostě o to, že jsou těžko k nalezení. Předpokládaná devátá planeta by měla existovat dle toho, co víme o pohybu některých transneptunických těles, jejichž dráhu měla ovlivnit. Ji samotnou se ale ještě nikomu nepodařilo objevit, i když se o to astronomové stále velice snaží, jak se ukazuje díky nalezení nových vzdálených objektů FarOut a FarFarOut
 
 
I když ale devátá planeta má být součástí našeho systému, a pohybovat se ještě relativně blízko Slunce a Země samotné, dosud ji nikdo nenašel právě i proto, že i tak už bude jen velice málo viditelná a navíc je nutné prozkoumat obrovský prostor. Takže jak si mohou astronomové dovolit tvrdit něco o bludných planetách, které jsou rozprostřeny po celé galaxii a nemají blízko u sebe žádnou hvězdu, která by je osvítila, nebo na níž by byly vidět projevy jejich přítomnosti? V prvé řadě je to proto, že v tomto případě nehledáme žádné konkrétní planety a astronomové dokázali už několik najít, takže mají základ pro své simulace. 
 
Tým astronomů tak vytvořil simulační prostředí 1500 hvězd v části vesmíru známé jako Orion Trapezium. Model pak počítal s tím, že asi 500 z těchto hvězd má kolem sebe mezi čtyřmi až šesti planetami a konkrétně pak šlo v celém modelu o 2522 planet. 
 
Následně byla spuštěna simulace ukazující vývoj daného regionu po dobu milionů let. Hvězdy létaly kolem sebe a občas se navštívily ve svých systémech, což měli za následek, že vlivem gravitace bylo ze svých oběžných drah katapultováno více než 350 planet pryč do hlubokého vesmíru. Asi 14 procent planet se tak vydalo na svou pouť vesmírem. 
 
A pak už jsou počty celkem snadné, protože víme, že v Mléčné dráze má být kolem 200 miliard hvězd a většina z nich se soustředí v regionech podobných Orion Trapezum. A i když pak uvažujeme střízlivě o celkovém počtu planet, který by měl v naší galaxii existovat, vychází nám nějakých 50 miliard bludných planet. Existuje také slušná šance, že do toho patří i planeta či planety našeho vlastního systému.
 
Ke konci podobných zpráv je už celkem obvyklé zmiňovat Vesmírný teleskop Jamese Webba, který byl zmíněn i zde, neboť by měl být schopen najít další bludné planety. Ale to jen potvrzuje, o jak důležité zařízení jde, respektive půjde, až se konečně dostane do vesmíru. 
 


reklama