reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neuralink může začít testy na lidech, získal povolení od FDA

27.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Neuralink může začít testy na lidech, získal povolení od FDA
Společnost Neuralink Elona Muska konečně získala povolení na testy své technologie na lidech. Po několika letech vývoje a negativních stanovisek příslušných úřadů se konečně dočkala a povolení od FDA nakonec získala.
Neuralink je společností Elona Muska, která si klade za cíl vyvinout rozhraní umožňující lidem ovládat moderní technologie pomocí myšlenek. Nemá jít ale o věci pro zábavu, ale o pomoc lidem, kteří mají nejrůznější postižení nebo úrazy. Založena byla v roce 2016 a jak už je u Muska patrné, ani zde mu jeho předpovědi a termíny moc nevyšly. První testy technologie na lidech měly proběhnout v roce 2020, později byl stanovena rok 2022, nyní je rok 2023 a společnost Neuralink teprve nyní konečně dostala povolení k provádění takových testů od Food and Drug Administration (FDA).
 
Neuralink
 
Připomeňme, že technologii úspěšně testovala už na makakovi, ale měla také několik přešlapů. Jedním z nich bylo nedávné vyšetřování za porušení zákona o nebezpečných látkách. FDA nicméně požaduje, aby se Neuralink zabýval ještě následujícími problémy, jako je bezpečnost lithiové baterie, zamezení pohybu drátů v mozku a zajištění bezpečného vyjmutí implantátu bez poškození mozku. Společnost prozatím nenabírá žádné pacienty, kteří by se mohli zúčastnit prvních testů, nicméně brzy by měla o takových náborech zveřejnit více informací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama