reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NOAA využije pro předpověď počasí přes 10000 CPU AMD EPYC Rome

28.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
NOAA využije pro předpověď počasí přes 10000 CPU AMD EPYC Rome
Před týdnem jsme vás informovali, že si americká agentura pro předpověď počasí NOAA plánuje zlepšit svůj superpočítač. Nyní i víme, jaký hardware použije. Najdeme zde přes 10 tisíc procesorů AMD EPYC Rome.
Před týdnem bylo oznámeno, že National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) bude předpovídat počasí pomocí svého nového superpočítače na architektuře CRAY. Ve skutečnosti půjde rovnou o dvojici superpočítačů, kde každý z nich bude mít výkon 12 PFLOPS a celkový výkon serverů agentury se tak s dvojicí novinek vyšplhá až na 40 PFLOPS. Nyní se dozvídáme i další detaily. Celá ta legrace vyjde na 505,2 milionu USD a NOAA se tak dostane do Top 25 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.
 
Superpočítač NOAA
 
Každý z těchto strojů Cray Shasta bude tvořen celkem 2560 uzly s dvěma procesorovými sockety, které budou osazeny 64jádrovými procesory AMD EPYC 7742 architektury Rome. To znamená, že jeden server bude mít 5120 procesorů AMD, 327.680 jader a zvládne 655.360 vláken najednou. Systémy jsou dva, takže celkem to máme 10240 CPU od AMD. Každý server má 1,3 PB RAM a 26 PB úložného prostoru. Ten se dělí na 614 TB v SSD úložištích a dvě úložiště s HDD, každé s kapacitou 12,5 PB. Systémy budou hotovy v roce 2022, umístěny budou ve Manassasu ve Virginii a Phoenixu v Arizoně.
 
Připomeňme, že úplně stejné procesory AMD EPYC 7742 bude mít i evropský superpočítač pro předpověď počasí pro European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama