reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová karta s TU102 vypadá jako speciál pro GeForce Now, ne nová Ti

26.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Nová karta s TU102 vypadá jako speciál pro GeForce Now, ne nová Ti
Nedávno jsme se pozastavili nad záznamem ukazujícím na vývoj nového GPU založeného na TU102, které by teoreticky mohlo být určeno pro údajnou GeForce RTX 2080 Ti ve verzi SUPER. Co je nového? 
Dle serveru Tom's Hardware by mělo jít o něco jiného, pokud nám jde o jisté GPU TU102, jež se objevilo v záznamu AIDA 64. My jsme do té doby řešili, zda půjde o novou GeForce RTX 2080 Ti SUPER (nebo 2080 SUPER Ti?), s níž by NVIDIA vytáhla do boje proti AMD. Problém byl už ale ten, že NVIDIA do boje s takovou kartou vůbec nemusí, protože AMD nemá konkurenci ani pro starou Ti, takže proč by si měli u zelených přidělávat starosti a ještě ohrožovat prodeje svých GeForce RTX TITAN? 
 
 
Dle nejnovějších informací ovšem daný čip TU102 zmiňovaný v poznámkách k nové verzi AIDA 64 skutečně existuje, ale přijde do poněkud odlišného koncového produktu. My jsme se přitom nedávno věnovali tomu, že NVIDIA na prvních serverech GeForce Now spouští podporu her s technologiemi RTX, respektive ray tracingu v těchto hrách. A právě v těchto serverech by nové karty měly sloužit. Potvrzeno to ale ještě nebylo a asi ani nikdy nebude, ale uvidíme. 
 
Informace pochází dle zdroje z diskusního fóra GeForce, kde se dozvíme, že karta s GPU RTX T10-8 pracuje v testovacím provozu hůř, než se očekávalo, a to v porovnání s pascalovskou Teslou P40, což má mít co do činění s podporou DX12 a RTX na Windows Server 2012. Jde přitom také o karty vybavené 8 GB paměti, což by i jednoznačně znamenalo osekání šířky sběrnice na úroveň karet RTX 2080 a 2070 a z takového materiálu by se ostatně nová RTX 2080 Ti SUPER stavěla těžko. 
 
Je tak pravděpodobné, že taková karta na trh vůbec nedorazí. AMD by mělo přichystat výkonnější Navi až v příštím roce a to už bychom mohli pomalu vyhlížet další generaci GeForce. Na druhou stranu NVIDIA by asi neměla velký problém s tím, aby na trh takovou kartu vyslala kdykoliv bude třeba a čím později v jejím životním cyklu, tím méně ji to může bolet. Ostatně v hi-endu jde také více než kdekoliv jinde o prestiž a kdyby příští Navi měly ohrožovat dnešní RTX 2080 Ti, nedivili bychom se, kdyby NVIDIA reagovala.
 
 


reklama