reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Ampere ve 3. kvartálu? Výrobci karet už čistí sklady

30.4.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Ampere ve 3. kvartálu? Výrobci karet už čistí sklady
V roce 2018 vrcholila druhá vlna těžby kryptoměn na grafických kartách a měla své dopady na nástup prvních GeForce RTX. Nyní už může NVIDIA se svými partnery lépe plánovat a my se dozvídáme, že ti už se připravují na nástup Ampere.
Před dvěma lety tak právě probíhal už znatelný útlum zájmu o grafické karty, neboť na trh přišly nové ASIC zvládající i těžbu Etherea, které bylo hlavním cílem těžby na grafikách. Ta velice brzy přestala být zajímavá a tuto situaci nezvládla z hlediska své předpovědi především NVIDIA, která skončila společně se svými AIB partnery se sklady plnými GPU a karet, o něž byl pramalý zájem.
 
Těžaři už nekupovali, ceny karet byly stále vysoké kvůli někdejšímu nedostatku a jen neochotně se dostávaly alespoň na původní úroveň, a tak není divu, že lidé raději už čekali na to, co přinese nová generace. Nebýt toho všeho, pravděpodobně jsme se dočkali karet Turing dříve než na konci prázdnin. 
 
 
Dnes už může NVIDII brzdit v rozletu leda koronavir, který má ale jiné projevy než mělo opadnutí těžby kryptoměn na grafikách. Dopad může být ale stejný v neochotě lidí kupovat nový hardware, ovšem na druhou stranu si NVIDIA mohla daleko lépe pohlídat produkci a zaplnění skladů a Ampere se na trh nyní také ještě nechystá. Ale kdo ví, jak bude ekonomická situace vypadat za půl roku. 
 
Dle již smazané zprávy serveru China Times máme očekávat, že Ampere přijde na trh v průběhu třetího kvartálu, což by znamenalo, že NVIDIA odhalí své karty dříve než AMD
 
Další informace je ta, že AIB partneři NVIDIE začínají s čištěním skladů, čili dle toho se dají očekávat cenové škrty či jiné pobídky ke koupi stávajících GeForce RTX 2000. A vedle toho už začíná být jasné, že karty RTX 2080 Ti Super se opravdu nedočkáme a NVIDIA tohoto žolíka nakonec nevytáhne. 
 
Uvidíme, zda nám Jensen Huang něco z toho potvrdí ve své prezentaci chystané na 14. května. Samozřejmě neočekáváme, že by hned představil herní Ampere, ale mohl by alespoň naznačit, kdy přijde nová generace. 
 
Dle China Times také máme očekávat alespoň tři nová herní GPU představená najednou, takže by mohlo jít o RTX 3080 Ti, RTX 3080 a RTX 3070, po nichž se objeví další, ale až v příštích kvartálech. Pokud jsou také informace o čištění skladů správné, měli bychom to poznat na cenách karet během příštích týdnů. Spíše ale půjde o karty RTX, neboť modely GTX generace Turing v nejbližší době nahrazeny nebudou, takže není důvod se jich zbavovat.


reklama