reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA CEO se pochlubil prodejem karet a slíbil řešení jejich nedostatku

12.2.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA CEO se pochlubil prodejem karet a slíbil řešení jejich nedostatku
Jensen Huang se při příležitosti zveřejnění nejnovějších finančních výsledků firmy NVIDIA pochlubil tím, jaký rozdíl v prodejích karet panuje mezi ní a konkurencí. Vedle toho uvedl, že tvrdě pracuje na tom, aby byl vyřešen problém s jejich nedostatkem.
NVIDIA zveřejnila své finanční výsledky, které lze označit za velice dobré a je zřejmé, že se na tom podílely také prodeje karet těžařům kryptoměn. Ti měli dříve zájem spíše o grafické karty AMD, ovšem poté začali ve velkém skupovat i karty od NVIDIE, jež jsou již nějaký ten pátek také vysoce nedostatkové zboží. NVIDIA tak dosáhla celoroční tržby 9,71 miliard dolarů (o rok dříve to bylo 6,91 mld.) a šlo především o úspěch divizí vyrábějícíh karty pro herní účely a datová/AI centra. 
 
 
NVIDIA má aktuálně na trhu herní generaci Pascal a Jensen Huang oznámil, že hodlá navýšit výrobu těchto čipů, což nedávno ohlásilo také AMD. Uvidíme tak, jak toto navýšení výroby půjde dohromady s fámami o brzkém představení herních GPU Ampere, jež by tak měla Pascaly na trhu nahradit. Otázka je, zda to znamená, že Ampere se na trh ještě nechystají, nebo snad budou na něm delší dobu prodávány po boku Pascalů. 
 
 
Jensen Huang k tomu prohlásil, že jeho firmá dělá vše možné, aby zajistila přístup hráčům k novým kartám, a to především snahou přesvědčovat prodejce a výrobce počítačů. Nejúčinnější ale dle něj bude prostě navýšit produkci. Zdůraznil také, že NVIDIA samotná nemůže za vysoké koncové ceny karet na trhu. 
 
NVIDIA se také ústy Huanga pochlubila, že je asi 10x větší dodavatel GPU než konkurence, čili než AMD. Díky tomu také může oslovit více distributorů a má lepší pozici při komunikaci s nimi, ovšem jak už bylo řečeno, nejlepší způsob, jak ovlivnit ceny, je navýšit produkci.
 
AMD si přitom už stěžovalo na to, že tyto snahy nejvíce brzdí nedostatek pamětí pro grafické karty. Je ale otázka, zda z jeho pohledu šlo především o HBM2 nebo je opravdu velký nedostatek i pamětí GDDR5. Herní karty NVIDIA spoléhají právě na GDDR5/GDDR5X a nám nezbývá než si počkat na skutečné činy, a sice v důsledku to, zda se zlepší dostupnost karet a klesnou ceny. 
 
Bitcoin si přitom v posledním týdnu drží svou hodnotu těsně nad 8 tisíci dolary a to samé platí pro Ethereum, jen s tím rozdílem, že jeho dolarová hodnota je desetkrát nižší. 
 
Zdroj: wccftech


reklama