reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Super: přijde se 4608 CUDA jádry a 16Gb/s GDDR6?

20.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Super: přijde se 4608 CUDA jádry a 16Gb/s GDDR6?
Opět se nám objevují informace o údajně chystané kartě GeForce RTX 2080 Ti Super, které už jsou navíc konkrétnější. Mohou se tak zájemci o co nejrychlejší desktopovou kartu těšit na 4608 CUDA jader a 16Gb/s GDDR6?
To samozřejmě nelze nyní potvrdit a ani vyvrátit, nicméně je pravda, že v poslední době se o GeForce RTX 2080 Ti Super mluví stále častěji. Ostatně představení nových Navi druhé generace se už blíží a NVIDIA již letos dvakrát reagovala na novou nabídku 7nm GPU od AMD, a to právě v podobě nových karet řady Super, takže další taková reakce by nikoho nepřekvapila. 
 
 
Je tu ale otázka, jak by uvedení takové karty na trh mohlo jít dohromady s novou generací Ampere, tedy samozřejmě za předpokladu, že ta bude opravdu na desktopových grafikách uvedena na trh někdy v polovině příštího roku, o čemž se také mluví. 
 
GeForce RTX 2080 Ti Super by ale jednak mohla dorazit třeba o půl roku dříve a potom už jsme také rozebírali, že v případě Ampere nelze očekávat, že by hned v první vlně byla její nástupkyně. Ta může dorazit mnohem později, stejně jako v případě generace Pascal. 
 
Nyní tu tak máme nové informace od leakera kopite7kimi, který dříve přesně informoval jak o sérii GeForce RTX Super, tak o GeForce GTX 1600. Nedávno informoval o generaci Ampere připravované na první polovinu příštího roku a nyní na Twitteru zmínil jen tři krátké údaje: 2080TI SUPER, 4608 a 16Gbps. 
 
Znamenalo by to, že NVIDIA si chystá RTX 2080 Ti Super s opravdu maximálním počtem CUDA jader, kterým disponuje i RTX TITAN, ovšem oproti němu i starší verzi RTX 2080 Ti by tu byly o 2 Gb/s (na pin) rychlejší paměti GDDR6. Za předpokladu, že by se zůstalo u kapacity 11 GB, a tedy i u 352bitového rozhraní, získali bychom tím 704 GB/s celkové propustnosti, a to je více než v případě aktuálního TITANu. Znamenalo by to také nejspíše i využití 576 jader Tensor a 72 jader RT, 288 texturovacích jednotek a 96 rasterizačních. Naopak neznáme takty, ale lze usuzovat, že ty mohou být přinejmenším stejné, ne-li vyšší. 
 
A především, pokud se i nadále budou různé zdroje zmiňovat o RTX 2080 Ti Super, mělo by to znamenat, že AMD bude mít v ruce karty, které by konečně ohrozily samotný hi-end NVIDIE, z čehož by měl těžit především zákazník. 
 
Nakonec můžeme zmínit ještě jednu novinku, která se týká GeForce Super. Přináší ji server VideoCardz a dle něj se tyto nové verze karet dostanou i do mobilní nabídky. Představeny by mohly být snad v lednu na CES 2020, ale kdy přijdou na trh, to nelze ani odhadnout. 
 
Zdroj: Twitter 


reklama