Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oracle sází na CPU od AMD a Ampere. Intel už nechce, podle něj naráží na své limity

6.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Oracle sází na CPU od AMD a Ampere. Intel už nechce, podle něj naráží na své limity
Larry Ellison, CEO společnosti Oracle, se nechal slyšet, že letos nehodlá nakupovat pro své servery procesory od Intelu. Podle něj se svou architekturou naráží na limity a upřednostní raději AMD, byť se stejnou architekturou, a Ampere.
Na poli serverových procesorů se poslední dobou Intelu moc nedaří. Jeho procesory mají nižší počty jader než konkurence, nepatří rovněž mezi ty úsporné. Není divu, že jeho tržní podíl přebírá konkurenční AMD, které nedávno představilo dvě velmi slibné řady procesorů EPYC (Bergamo s vysokým počtem jader a architekturou Zen 4c a Genoa s pamětí 3D V-Cache). Růžky ale vystrkuje i efektivnější architektura ARM. Tu známe sice především z mobilních zařízení a IoT, nicméně v posledních letech hodně září i v serverové oblasti. Tam máme např. procesory Ampere, a právě na tyto dvě platformy se chce soustředit společnost Oracle. Řekl to její CEO Larry Ellison.
 
AMD EPYC Oracle
 
Při prezentaci svých plánů řekl, že Oracle bude nakupovat CPU a GPU od 3 společností. GPU nakoupí u Nvidie za miliardy dolarů, CPU pak u AMD a Ampere, přičemž do oblasti CPU má putovat 3krát tolik peněz ve srovnání s GPU. Na adresu Intelu řekl, že jeho zastaralá architektura x86 naráží na své limity a s těmito procesory se nyní nepočítá. Faktem nicméně je, že procesory s architekturou x86 jsou i ty od AMD, a budou tak existovat i nasazení, kde se nepoužije ani ono AMD, ale ARM díky své lepší efektivitě.
 
Oracle plánuje přinést novou platformu Exadata X10M, kde se právě použijí nové procesory AMD EPYC, a to jak v systémech Oracle Exadata Machine tak i Exadata Cloud@Customer. Ve stávající generaci X9M se ještě používají procesory Intel Xeon. Podle Oraclu bude mít X10M 3krát tolik procesorových jader, což je umožněno i tím, že se Intel zrovna moc daleko neposunul, a jeho procesory končí na 60 jádrech, zatímco AMD nabídne 96jádrové varianty (a v případě Bergama dokonce 128jádrové). Na stejný počet jader je tak potřeba výrazně méně serverů. Databázový systém Oracle Database 19c Enterprise Edition pak využije nově procesory od společnosti Ampere, které jsou efektivnější než ty od AMD. Použijí se např. tam, kde je limitována spotřeba elektřiny různými regulátory.
 
Zdroj: crn.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.