reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Osmijádrový Coffee Lake S se ukázal v Sandře

22.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Osmijádrový Coffee Lake S se ukázal v Sandře
Intel už evidentně má k dispozici vzorky procesoru Coffee Lake S vybaveného osmi jádry, na nějž asi čeká i AMD, aby proti němu nasadilo procesor Ryzen 7 2800X. Nový Core i7 se už ukázal ve výsledcích Sandry. 
Nový osmijádrový Intel se tak dostal do databáze společnosti SiSoftware i se svými osmi fyzickými a šestnácti logickými jádry, která ovšem byla zatím taktována na frekvenci 2,6 GHz. To však asi není zrovna hodnota, na niž Intel cílí, ale to bude spojeno právě s tím, že jde zatím o inženýrský vzorek. 
 
 
Databáze nám také prozradila, že tento procesor bude mít dle očekávání 16 MB paměti L3 cache a pak osmkrát 256 kB L2 cache. Očekává se také, že jej budou podporovat základní desky i s čipsetem Z370 nebo jinými ze 300 Series, a tedy ne pouze chystaný Intel Z390
 
AMD se už dříve nechalo slyšet, že svůj dosud neohlášený procesor Ryzen 7 2800X schovává pro případ nouze a není tak těžké vytušit, že ten přijde právě s nástupem osmijádrového Coffee Lake-S. Můžeme očekávat, že v ten moment si Intel opět vezme prvenství s ohledem na vícevláknový výkon desktopových procesorů. Tomu se AMD bude snažit zabránit a lze očekávat, že se mu to podaří alespoň s ohledem na poměr výkonu a ceny. I když je tu otázka, co právě s cenami provede Intel. 
 
Krom toho zbývá zjistit, na jakých taktech bude nové osmijádro Intelu pracovat. Bude však bezpochyby vyráběno novým 14nm++ procesem, takže maximální takt určitě nebude nízký. Mohl by dosáhnout 4,7 GHz jako v případě Core i7-8700K, nebo může být i podstatně vyšší. Ostatně už 8. června by měl na trh přijít výroční procesor Core i7-8086K se šesti jádry a taktem 4 až 5,1 GHz. Takt všech zatížených jader ale pochopitelně tak vysoký nebude a lze jej odhadnout na cca 3,5 GHz, což bude záviset i na stanoveném TDP. 
 
V červnu by už mohly přijít na svět inženýrské vzorky, které se budou blížit finálnímu produktu, tak si počkejme. Ostatně i první 6jádrové Coffee Lake-S se v databázi Sandry nejdříve objevily jako pouze 3,1GHz. 
 
Zdroj: SiSoft


reklama