reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phoronix: záplatované Intely ztratily pětinásobek výkonu v porovnání s AMD

21.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Phoronix: záplatované Intely ztratily pětinásobek výkonu v porovnání s AMD
Server Phoronix se zaměřil na to, jak s výkonem procesorů Intel a AMD zamávaly veškeré záplaty proti chybám od té doby, co se objevil Spectre a Meltdown. Ukázalo se, že řeči o dopadu především na výkon CPU Intel nejsou přehnané. 
Test serveru Phoronix čítá několik procesorů různých generací i tříd, přičemž výběr je vcelku odpovídající a bohatý. Máme tu zástupce starší generace Broadwell-E v podobě Core i7-6800K, dále naopak moderní Coffee Lake, a sice Core i7-8700K a pak i HEDT Skylake-X, a to Core i9-7980XE. Z řad AMD to je Ryzen 7 2700X a Threadripper 2990WX, oba nejmodernější procesory z nabídky. Škoda jen, že se do testu nedostal i zástupce zbrusu nových procesorů Intel 9. generace, a to těch, které byly vypuštěny na trh letos v dubnu. Právě ty už mají nést řadu oprav přímo v hardwaru. 
 
 
My se můžeme podívat na ten nejdůležitější graf, který shrnuje do geometrického průměru výkon ze všech provedených testů. V růžovém sloupci se ukazuje výchozí výkon bez jakýchkoliv aplikovaných oprav, v hnědém je výkon po jejich aplikaci a v případě procesorů Intel je tu ještě šedý, který navíc ukazuje výkon bez Hyper-threadingu (SMT). Intel totiž doporučuje vypnutí HT zvážit jako další stupeň ochrany, protože není vůbec vyloučeno, že jsou v procesorech další chyby, které dosud nevyplynuly na veřejnost. V případě AMD se o vypnutí SMT vůbec nemluví. 
 
Zajímavé na tom všem je už jen to, že vypnutím Hyper-threadingu si zvláště v případě Core i7-6800K už tak moc neuškodíme a ve všech případech je pokles nižší, než jaký zařídily opravy chyb. 
 
No a pak tu máme ten fakt, že pokles výkonu procesorů AMD je oproti Intelům velice malý, a díky tomu nám Ryzen či Threadripper z celkového srovnání výkonu vychází daleko lépe. 
 
Společnost AMD přitom v tomto ohledu zaujala spíše rezervovaný postoj a vůbec se nedá říci, že by její marketing využívat aktuálních problémů Intelu. I nyní jsme se po zveřejnění nejnovějších chyb označovaných souhrnně jako MDS od AMD dozvěděli jen to, nakolik se ty týkají jeho procesorů a co firma doporučuje. To je vše a takový přístup by se firmě mohl spíše vyplatit, pokud se stane, že příště se najdou chyby především v jeho procesorech. Ostatně jak dobře víme z minulého roku, snahy o jejich hledání existují. 
 
Stejně tak je důležité zmínit, že zatím nikde a nikdy nevyplynuly na veřejnost informace o zneužití chyb MDS, Spectre, ZombieLoad, Meltdown či dalších podobných, takže pokud jde o škody, ty jsou zatím pouze nepřímé v podobě sníženého výkonu, ale o to více nepříjemné, protože postihují všechny plošně. Stále naléhavější je tak otázka, zda je skutečně nutné mít všude záplatované bez výjimky všechno. 
 
Zdroj: Phoronix 


reklama