Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Windows 10 mírně klesá ve prospěch Ubuntu a macOS

5.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Podíl Windows 10 mírně klesá ve prospěch Ubuntu a macOS
Podle NetMarketShare se podíl Windows 10 mezi operačními systémy mírně snížil, ale naopak posílily alternativní OS. Znamená to, že uživatelé v posledním měsíci přešli z Windows na jinou platformu?
Windows 10 téměř vytrvale rostou od svého uvedení na trh. Přesto může čas od času dojít i výkyvům, jak dokazují data od NetMarketShare za letošní duben. Podíl „Desítek“ mezi operačními systémy totiž spadl z 57,34 % na 56,08 %, tedy o více než jeden procentní bod. Dlouhodobě přitom klesá podíl Windows 7, neboť stále více uživatelů přichází na Windows 10 nebo si pořizuje rovnou nový počítač, se kterým obvykle dostane také OEM licenci.
 
 
Stále ovšem Windows 7 zůstávají s podílem 25,59 % druhou nejpoužívanější platformou, a to i přes dlouhodobou snahu Microsoftu přinutit uživatele k upgradu. To znamená, že velká část počítačů po celém světě funguje bez nejnovějších aktualizací a bezpečnostních záplat, neboť Microsoft ukončil podporu Windows 7 letos v lednu. Především pro firemní zákazníky sice nabízí možnost prodloužení podpory prostřednictvím placeného programu Extended Security Updates (ESU), ale podíl takových licencí nejspíš nebude vysoký. Stále tedy platí, že Windows 7 zůstává staříkem s podílem, který překonává i součet všech alternativ k Windows nebo o generaci novější Windows 8/8.1.
 
Zatímco podíl operačních systémů od Microsoftu klesaly, nárůst zaznamenaly alternativy. Výrazně překvapí hlavně nárůst podílu linuxových distribucí na 2,86 %. Toto číslo samozřejmě zahrnuje také populární Ubuntu, které by samotné získalo 1,89 % podíl mezi ostatními platformami. Připomeňme, že systém od Canonical získal minulý měsíc velkou aktualizaci na verzi 20.04 Focal Fossa – i to mohl být impulz pro některé uživatele. Polepšil si také macOS od Applu, který nyní drží 4,15% podíl místo 3,41% v předchozím měsíci.
 
Jak si tedy můžeme vyložit výše uvedená čísla? Samozřejmě se nabízí snadné vysvětlení, že tito uživatelé přešli na Linux či macOS z Windows 10 (třeba kvůli řadě problematických aktualizací v posledních měsících). Zda tomu tak opravdu bylo se ovšem dozvíme až po skončení současné koronavirové krize. Kvůli pandemii COVID-19 se totiž pro řadu uživatelů mohli změnit běžné návyky, především co se týče podílu používání počítače doma a na pracovišti. NetMarketShare totiž nezjišťuje, zda uživatelé na svém PC vyměnili operační systém, ale měří četnost používání. Jinak řečeno, Windows 10 byl v dubnu používán méně.
 
 
Přesto Windows 10 zůstávají neohroženou jedničkou, která se dostala na více než miliardu zařízení. Podíl této verze systému by mohl mírně vzrůst po vydání Windows 10 May 2020 Update koncem tohoto měsíce, která bude obsahovat integrovaný linuxový kernel.