reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm odmítl nabídku Broadcomu, nabízí víc za NXP Semiconductor

22.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm odmítl nabídku Broadcomu, nabízí víc za NXP Semiconductor
Stamiliardové tanečky firem Qualcomm, Broadcom a NXP Semiconductor pokračují. Hlavní hvězda je společnost Qualcomm, která musí odrážet snahy Broadcomu o akvizici a k tomu sama využívá námluvy s NXP Semiconductor.
Společnost Broadcom nedávno učinila finální nabídku Qualcommu, který chtěla koupit za 121 miliard dolarů (někde se uvádí 146 miliard) a navíc převzít jeho dluhy, přičemž tato nabídka přišla v příhodný čas, kdy akcie Qualcommu začaly klesat jako reakce na zprávy, že Apple chce ve svých příštích telefonech vyměnit jeho hardware za konkurenční od Intelu. To má spojitost i se zprávami o miliardové pokutě od Evropské komise, která se týkala zneužití dominantní pozice na trhu, což paradoxně postihlo právě Intel, který byl dříve pokutován za to samé. 
 
 
Broadcomu zbývá čekat na to, jak dopadne volba nových členů představenstva firmy Qualcomm, do něhož ve snaze převzít firmu silou nominoval 11 lidí. Tato volba proběhne 6. března, takže mezitím je čas na další kroky a Qualcomm se pochopitelně dále brání. Jedna z podmínek nabídky Broadcomu na akvizici byla, že Qualcomm v případě vlastní akvizice firmy NXP Semiconductor za ni nabídne maximálně 110 dolarů za akcii (celkově 47 miliard) a vyžadovat bude souhlas alespoň 80 procent jejích akcionářů. 
 
Qualcomm však nyní zvedl nabídku na 54,5 miliard, což dělá 127,50 dolarů za akcii, čímž v podstatě Broadcomu řekl, ať jde k šípku. Firma se také rozhodla, že jí bude stačit jen 70 procent přesvědčených akcionářů, k čemuž jí ale ještě pořádný podíl chybí, neboť aktuálně má o akvizici ze strany akcionářů NXP zájem jen 28 procent. Ovšem to platilo ještě pro původní nabídku 110 dolarů za akcii. 
 
Spojením těchto firem by vznikl nový gigant, který by kombinoval mobilní a komunikační technologie Qualcommu s čipy pro automotive od NXP. Oproti tomu v případě spojení Qualcommu a Broadcomu by v řadě případů vznikl produktový přesah, protože tyto firmy si svými produkty konkurují a není vůbec jisté, zda by pak vůbec byla naděje na schválení spojení všech tří firem ze strany úřadů, pokud by byl o NXP i nadále zájem. 
 
Uvidíme tedy, co se stane. Pokud Broadcomm prosadí své lidi do představenstva Qualcommu, pak můžeme považovat spojení obou firem za hotovou věc, tedy pokud úřady akvizici schválí. Jenomže taková akvizice by způsobila, že jednání s NXP by se opět ocitla na začátku, což Qualcomm evidentně nechce, když v nich strávil už rok a půl. 
 


reklama