reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 5700 XT s vodním chladičem vyhnán nad 2,2 GHz

16.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 5700 XT s vodním chladičem vyhnán nad 2,2 GHz
Zrovna včera jsme mluvili o tom, že s vhodnou úpravou registrů se můžeme pokusit o výrazné přetaktování nových Radeonů. Umožněno je tak jít i nad 2,2 GHz v případě taktu grafického procesoru a nyní už tu máme příklad s testy. 
AMD Radeon RX 5700 XT je ten výkonnější z obou nových modelů, takže se pozornost logicky zaměřila na něj. Igor Wallossek, který přinesl potřebné modifikace pro registry Windows umožňující výrazné navýšení limitů spotřeby i taktů, si pak vzal společně s TomsHardware.de na starost i otestování dané karty. Ta byla vylepšena pomocí vodního bloku EK-Vector, neboť je jasné, že originální chladič by takové pokusy už vůbec nemusel unést, respektive by to pak nevydržela samotná karta. 
 
 
Na celé věci není dohromady nic zvláštního a rozhodně nejde o pokus, který by se dal zařadit mezi extrémní přetaktování. Na Radeon byl prostě nasazen vodní blok od EKWB a využily se upravené SoftPowerPlay Tables (SPPT), které zvedají spotřební limity celé karty, a to v našem případě konkrétně o 95 procent. To v praxi znamenalo spotřebu krátkodobě až 320 W v případě vysoké zátěže, ale také zvýšení taktů z turba 1905 MHz nad 2,2 GHz (až 2276 MHz @ 1,25 V). 
 
 
 
Jak ale vyplývá z prvního grafu, nárůst spotřeby ani po prudkém zvýšení limitu spotřeby není v praxi tak výrazný a jen mírně se zde přesáhlo 250 W, alespoň ve hře Shadow of The Tomb Raider pracující ve Full HD. Čili lepší chladič se může hodit, ale nakonec by to měl zvládnout i výkonný vzduchový chladič na nereferečních Radeonech, až ty konečně dorazí na trh. Ale co výkon? 
 
 
Z těchto výsledků můžeme jednak vidět i to proč už je Radeon VII karta, které zazvonil umíráček. Zrovna v titulu SOTR se tak akorát vyrovná Radeonu RX 5700 XT na základním nastavení. Pokud ten zkusíme přetaktovat bez modifikací, dostaneme pouze o cca 4 FPS vyšší snímkovací frekvenci, což v případě hodnot pohybujících s nad 110 FPS není zrovna terno. 
 
S +50% Power Limit to také není nic moc, ovšem +95 % už přinese framerate 129 FPS a karta se pak vyrovná i GeForce RTX 2080 FE. Zda takový přínos stojí za dodatečné investice do chlazení, to si už každý musí posoudit sám. Dnes je ale prostě doba, kdy už ve výchozí podobě provozovaný hardware jen málokdy nabídne možnosti přetaktování, jejichž výsledek ospravedlní dodatečné náklady či případnou nestabilitu či další problémy. Přetaktování RX 5700 XT tak dopadlo spíše ještě dobře. 
 
 
 


reklama