reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6700 XT má nastoupit právě za měsíc

18.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6700 XT má nastoupit právě za měsíc
Vypadá to, že příští čtyři týdny budou velice plodné na nový hardware, i když mnozí by asi namísto toho uvítali, kdyby byl konečně pořádně dostupný ten stávající. S tím ale nic neuděláme a můžeme se alespoň těšit na novinky. 
Radeon RX 6700 XT či slabší RX 6700 mezi takové novinky rozhodně patří a my jsme původně očekávali, že AMD tyto karty představí už na začátku tohoto roku. Ten byl ale na nový hardware pro PC spíše chudý, ovšem během příštích čtyř týdnů si to s velkou pravděpodobností vynahradíme. 
 
Jednak je v podstatě jisté, že právě za týden ve čtvrtek nastoupí karty GeForce RTX 3060 s 12 GB paměti, pak to budou 15. března (možná) procesory Intel Rocket Lake-S a právě o tři dny později, čili 18. března, už máme očekávat alespoň Radeon RX 6700 XT, pokud ne rovnou i RX 6700. To odpovídá předchozím zprávám, které mluvily prostě o cca polovině března. 
 
 
AMD Radeon RX 6700 XT bude první karta vybavená GPU Navi 22, což je přímý nástupce Navi 10 se stejnou základní výbavou, čili 40 CU a 2560 Stream procesorů v plné verzi. Radeon RX 6700 XT by měl mít právě toto neosekané GPU, aby bylo na trhu místo ještě pro RX 6700 s horší konfigurací. Ve výbavě pak bude také až 40 jednotek Ray Accelerator, jejichž počet prostě a jednoduše závisí na počtu CU. 
 
Dále můžeme počítat s 12 GB paměti GDDR6 na 192bitové sběrnici a zatím vůbec není jasné, zda a jakou kapacitu Infinity Cache tyto karty budou mít. Nicméně dle Cowcotland bude počet karet RX 6700 XT v den vypuštění na trh velice omezený, ale to už asi málokoho donutí říci alespoň znuděné "hmmm". 
 
Nicméně měsíc je dostatečně dlouhá doba na to, aby se leccos změnilo ve světě těžby kryptoměn. Je tak možné, že v polovině března budou PC hráči už vidět světlo na konci tunelu dané prudkým poklesem hodnoty kryptoměn. Anebo také ne, zatím tomu nic nenasvědčuje, neboť hodnota Bitcoinu už se motá kolem 52 tisíc dolarů. 


reklama