reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raja Koduri založil startup pro generativní AI a opouští Intel

29.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Raja Koduri založil startup pro generativní AI a opouští Intel
Raja Koduri před několika dny opustil společnost Intel. Stalo se tak po více než 5 letech ve firmě. Po dlouholetém zájmu o grafické čipy se nyní chce věnovat velmi populárnímu modernímu tématu, generativní umělé inteligenci.
Raja Koduri má hodně zajímavou kariéru a vystřídal několik velkých společností. Pracoval např. v AMD, odkud ho odlákal Apple, pak ho v roce 2013 získalo zpět AMD. V roce 2017 se pak Koduri přestěhoval do Intelu, kde po více než 5 letech končí. Zde se zasadil o výraznou vzpruhu grafické divize Intelu, která nicméně stále nedokáže plně konkurovat firmám, jako jsou Nvidia nebo AMD. Objevily se např. dedikované grafické karty Intel Arc, které ale sužují nevyladěné ovladače i nepříliš dobrá efektivita, což by se mělo zlepšit s novou generací Battlemage. Dalším počinem byla např. výpočetní GPU Ponte Vecchio nebo ASIC Blockscale pro těžbu Bitcoinů.
 
Raja Koduri v Intelu
 
Před několika dny ale Koduri oznámil, že Intel opouští a zakládá svou vlastní softwarovou společnost, která by se měla věnovat v posledních měsících velmi žhavému tématu, generativní umělé inteligenci. V jeho případě by mělo jít o systémy pro hry, média a zábavu. Více informací o novém projektu chce Koduri zveřejnit v následujících týdnech.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama