reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Shinobi XL: decentní obr

4.4.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Shinobi XL: decentní obr
Společnost BitFenix si pro tento rok připravila oživení řady Shinobi pomocí velkého modelu s označením XL. Ten patří mezi modely typu Big Tower, takže se můžeme těšit se na decentní design a mnoho prostoru i pro obsáhlé sestavy...
Kapitoly článku:
Od společnosti BitFenix tedy dorazila velká skříň typu Big Tower, jejíž označení napovídá, že nejde o první model svého jména. Skutečně jde o větší sestřičku původního modelu Shinobi, který byl představen již více než před rokem. Shinobi XL je tak novinka, kterou BitFenix představil na začátku tohoto roku. My jako zákazníci se dočkáme nového portu s označením SuperCharge, což není nic jiného, než USB port s posíleným napájením (až 2,5 A), diskovými pozicemi FlexCage, které lze vyjmout nebo otočit o 90° a také přijde řada na ventilátory Spectre All Black, předchůdce testovaných Spectre Pro.



- klikněte pro zvětšení -


Jinak nám výrobce i zde nabídne povrch plastových částí SofTouch, čili změkčený povrch plastů, na němž nemají být tak moc vidět otisky prstů a další nečistoty. Uvnitř pak je dostatek prostoru i pro velké základní desky formátu XL-ATX, což je podtrhnuto i devíti záslepkami pro rozšiřující karty. Obyčejně jich skříně přitom nabízí sedm.





BitFenix dorazil v jednoduché krabici, která na sebe moc pozornosti nestrhne, ale svou práci ochrany skříně při transportu odvede dobře s pomocí velkých pěnových bloků a igelitového vaku.

Model
BitFenix Shinobi XL
Rozměry
570 x 245 x 557 mm (V x Š x H) - Big Tower
Hmotnost
12,6 kg
Materiál
1mm SECC, ABS plast
Kompatibilita
Mini-ITX, mATX, ATX, XL-ATX, ATX
Vrchní I/O
4x USB 3.0, Audio, 1x SuperCharge
Sloty
9x
Šachty
5x 5,25"
7x interní 3,5"
8x interní 2,5" (jedna pomocí adaptéru a 5,25" pozice)
Ventilátory
Přední 1x 230mm (nebo 3x 120mm volitelné)
Zadní 1x 120mm (nebo 1x 140mm volitelný)
Vrchní 2x 230mm ( z toho jeden volitelný) nebo 3x 120mm (volitelné)
Spodní 2x 120mm (volitelné)
Verze
černá s povrchem SoftTouch

BitFenix se ve své webové prezentaci chlubí také podporou vodních chladičů, což zahrnuje i velký radiátor pro tři 120mm ventilátory (umístit jej můžeme nahoru nad základní desku či dopředu a radiátor pro dva 120mm ventilátory se vejde také dolů) a pak jsem ještě nezmínil, kolik prostoru je tu pro procesorové chladiče a grafické karty. V případě procesorového chladiče je limitem výška 181,5 mm a grafické karty mohou být dlouhé až 334 mm, respektive 487 mm se sundanou diskovou šachtou.


Zpracování skříně


Podívejme se nyní na BitFenix Shinobi XL pěkně zblízka. Jedná se velkou počítačovou skříň složenou z kvalitních materiálů, mezi něž počítám 1 milimetr tlusté plechy typu SECC, které jsou obvykle zárukou pevné konstrukce a také černé plasty se změkčeným povrchem. Ten je na pohled matný a nezvýrazňuje nečistoty, jako například otisky prstů. Povrch SofTouch je jinak běžným průvodním znakem snad všech skříní od firmy BitFenix, ale jinak jde o materiál, který již dlouho známe třeba u počítačových myší.





Design této skříně je na pohled velmi jednoduchý a střízlivý. Nejsou zde žádné divoké tvary nebo barvy a namísto toho velké a rovné plochy plastu, kovu nebo perforovaného plechu. Ozdobení skříně má na starosti v podstatě pouze přední lesklý znak firmy BitFenix, pod nímž se nachází velký 230mm ventilátor pro nasávání vzduchu. Ten se však musí spokojit s přístupem vzduchu skrz spodní vyřízlou část, za níž lze přední panel vzít a odtrhnou od zbytku skříně, a pak tu jsou dva svislé průduchy táhnoucí se přes celou výšku skříně, přičemž nahoře na ně ihned navazují další pokračující až dozadu.

Krom toho je na předním panelu už jen pětice záslepek pro externí 5,25" zařízení (pro jedno je připravena redukce pro pevné disky / SSD), z nichž všechny až na tu zcela nahoře jsou v samotném šasi zaslepeny.





Porty a tlačítka jsou umístěna na vrchním panelu téměř u okraje a jedná se o žlutý USB port SuperCharge slibující vyšší proud než u obyčejných portů, pak tu jsou čtyři USB 3.0, jež ale půjde díky redukcím zapojit i do klasických 9pinových headerů pro verzi 2.0. Následně nechybí dva klasické 3,5mm jacky pro sluchátka a mikrofon, dvě kontrolky (Power, HDD), hlavní vypínač a těžko dostupný reset.




- klikněte pro zvětšení -


Pohled na bočnice není v tomto případě nijak zajímavý. Jsou totiž naprosto holé, dokonale rovné a obě naprosto stejné. Dokonce na nich nejsou ani vyražené úchyty, abychom je mohli lépe vysunout. Důvod je prostý - nejsou totiž vysouvací, ale vyklápěcí, takže jejich hrana u předního panelu funguje jako jednoduchý pant. To je již dlouhá léta známý způsob uchycení, který prosazovala již u starých modelů třeba firma Chieftec.




- klikněte pro zvětšení -


Bočnice se přichycují pomocí dvou přítlačných šroubků s velkými hlavičkami z plastu. Díky tomu nebudete potřebovat k jejich upevnění či uvolnění šroubovák.





Zadní část skříně svými prvky dobře ilustruje, kolik prostoru na šířku tu je a také kolik místa se bude nacházet mezi trayem a pravou bočnicí. S vedením kabelů tímto prostorem by skutečně neměl být velký problém. Shinobi XL má na dnešní dobu již běžné uspořádání komponent, což znamená spodní pozici pro napájecí zdroj (lze jej umístit ventilátorem dolů i nahoru) a pak tu je celkem devět záslepek PC karet vyrobených z perforovaného plechu.





Nahoře se usídlil hlavní ventilátor s velikostí 120 mm, i když jeho pozice je připravena i pro 140mm modely. Neznám důvod, proč se výrobce nerozhodl využít právě větší ventilátor, když přitom má v nabídce i 140mm model Spectre, ale holt je to tak. Nakonec na zadním panelu najdeme čtyři velké otvory pro hadičky a kabely vodního chlazení, i když to budeme moci celé instalovat dovnitř. Je tu totiž dostatek místa i na instalaci velkého radiátoru pro tři 120mm ventilátory (horní pozice) a vodní pumpa si může sednout třeba na dno vedle napájecího zdroje.




- klikněte pro zvětšení -


Zespodu nám tato skříň ukáže jednak dvě ventilátorové pozice pro 120mm kousky, jež jsou obě opatřeny prachovými filtry. Ty ale nejdou tak snadno vyjmout, protože drží za plastové trny i z vnitřní strany skříně, což znamená, že pro jejich důkladné vyčištění je nutné odšroubovat také ventilátory. Vedle toho je zde nasávání pro napájecí zdroj, a to rovněž opatřené prachovým filtrem, ale ten lze velmi snadno vysunout směrem dozadu, takže to je naprosto jiný případ.




- klikněte pro zvětšení -


Vrchní plastový panel lze snadno trhnutím sejmout, ale opatrně, protože by se mohly ulomit plastové úchyty a také k panelu zůstanou přichyceny vrchní porty. Pod tímto panelem najdeme děrovaný plech s připravenými otvory pro montáž buď dvou 230mm ventilátorů nebo rovnou tří 120mm ventilátorů.
reklama