reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 650 Pure: hlavně tiše

7.8.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 650 Pure: hlavně tiše
Společnost Cooler Master nám poskytla k otestování další model své řady Silencio, jenž dostal označení 650 Pure, jenž má být aktualizovanou verzí původního Silencia 650. Podívejme se tedy na to, co nabídne další zástupce této známé řady.
Kapitoly článku:
Původní model skříně Cooler Master Silencio 650 byl recenzován před více než rokem a nyní je už čas na test jeho novější verze s označením Silencio 650 Pure. Ta by nám stejně jako původní model měla nabídnout především tichý chod počítače, k čemuž je vybavena předními dvířky, horním zasunovacím krytem pro ventilátor a také bočnicemi pokrytými hluk absorbujícím materiálem. Jde tak o přímého soupeře skříně Fractal Design Define R4, kterou jsme testovali rovněž před rokem. Obě tyto skříně spojuje střízlivý a elegantní design, využití materiálů pro tlumení hluku a také velmi podobné zpracování předního panelu.



- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master Silencio 650 Pure nám tedy chce nabídnout především tichý provoz počítače a vedlejším projevem toho je, že nevypadá jako většina dnes dostupných skříní, čili jako řešeto. Díky svému designu by se tak měla v pokoji "ztratit" a nebudit pozornost, i když kvůli své velikosti to bude mít trošku těžší. Nicméně právě díky velikosti také nabídne velký prostor pro řadu komponent včetně výkonných a dlouhých grafických karet a problém by neměl být ani s vysokými procesorovými chladiči.



Skříň přišla dobře zabalena v lepenkové krabici chráněna polystyrenem a igelitem. Díky tomu, ale i díky její robustnosti, se jí nic nestalo. Jak je také vidět, Cooler Master se rozhodl své skříně distribuovat v pouze jednoduše potisknutých obalech, čímž ušetří on, potažmo i my a méně barvy znamená také menší zátěž pro životní prostředí.

Model
Cooler Master Silencio 650 Pure (RC-650L-KKN1)
Rozměry
207 x 479 x 525,6 mm (Š x V x H)
Hmotnost
9,8 kg
Materiál
0,7 - 0,8mm SECC, hliník, plast, pěnový materiál
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
Šachty
3x 5,25"
7x 3,5"
3x 2,5" (pomocí adaptérů do dvou 3,5" šachet)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio, čtečka SD karet
1x regulátor otáček ventilátoru, vypínač ventilátorů
Sloty
7+1
Chlazení
Přední: 2x 120mm ventilátor (1200 RPM, 17 dBA) - nebo 1x 140mm
Vrchní: 1x 120/140mm ventilátor (volitelný)
Zadní: 1x 120mm ventilátor (1200 RPM, 17 dBA)
Spodní: 1x 120mm ventilátor (volitelný)
HDD: 1x 120 ventilátor (volitelný na odnímatelné šachtě)
Verze
pouze černá

Dle specifikací je celkem jasné, jaký je rozdíl mezi skříněmi Silencio 650 a Silencio 650 Pure. Náš testovaný model byl poněkud zjednodušen, což se ukazuje už na jeho hmotnosti, která je o více než 3 kg nižší. Hlavním použitým materiálem zůstává SECC, ale vypadá to, že je o desetinu milimetru tenčí, protože oboustranně nalakovaný plech má zde přesně 0,8 mm. Onen tříkilový rozdíl je totiž těžko způsoben pouze tím, že verze Pure postrádá jen X-dock, čili zvenčí přístupný šuplík pro pevný disk nebo SSD. Jenomže tento rozdíl může být také v materiálu použitém pro vyložení bočnic i v předním panelu.

Dalším rozdílem je to, že tu není Dual HDD Boot Controller, čili přepínač mezi dvěma pevnými disky, z nichž můžeme bootovat. Ten funguje prostě tak, že jeden disk vypne a druhý zapne, přičemž zde máme stejný přepínač, který však slouží pro vypínání vantilátorů připojených na integrovaný regulátor otáček.

Chladicí systém zůstal naprosto stejný, a to včetně počtu a typu již nainstalovaných ventilátorů, které jsou zde tři - dva přední 120mm a jeden zadní 120mm se stejnými specifikacemi - 1200 RPM a 17 dBA.

Nemůžeme se pak ani moc divit tomu, že na serveru Heureka jsou oba typy skříně uvedeny pod jedním záznamem, takže bude třeba dávat při výběru skříně v obchodech pozor a sledovat především modelové označení, abyste dostali opravdu to, co chcete. Původní verze má označení RC-650-KKN1 a Pure se liší pouze v jednom písmenu - RC-650L-KKN1. I proto je cenové rozpětí poměrně široké - cca od 2500 do 3800 Kč s DPH (ojedinělý obchod s cenou 4650 Kč vynecháme).


Zpracování skříně


Nejdříve se jako obvykle zaměříme na přední panel, přičemž ihned na ráně jsou přední dvířka zasazená v rámu z tvrdého černého plastu. Tato dvířka jsou vyrobena z masivního hliníku, který má v nejužším místě téměř 2,3 mm. U předchozí verze to byly necelé 3 mm, takže i zde výrobce trošku ušetřil na nákladech a skříň zase na hmotnosti. Převážná část povrchu hliníkového paneluje otryskaná a pouze okraje jsou broušené. Na fotografii můžete také vidět vybroušení lesknoucí se hrany a dole zanikající logo výrobce.



Přední panel je vyložený měkkým pěnovým materiálem, jenž přímo doléhá na plastové části, jak je ostatně dobře patrné z otlačeného předělu mezi záslepkami nahoře a vyklápěcím panelem s logem Cooler Master, v němž je uzavřen prachový filtr. Jednoznačnou výhodou pak je, že dvířka jsou stranově souměrná a lze prohodit panty, takže ty si můžeme přehodit a dvířka pak otevírat z druhé strany. U předního panelu je budou přidržovat dva magnety - nahoře a dole.



Vnitřek předního panelu tedy nese jednoduché záslepky třech 5,25" pozic, přičemž na místě té spodní je u původní verze X-Dock, čili dokovací stanice pro pevný disk či SSD s funkcí Hot-swap. Zaměřme se ale na spodní část, kterou lze snadno vyklopit stlačením jejího horního okraje, kde jsou západky s pružinkami. Pod ní se objeví dva přední 120mm ventilátory, přičemž ty evidentně budou mít velmi daleko k poskytnutí ideálního průtoku vzduchu, protože vzduch se k nim musí dostat velmi složitě.

Přes samotný přední panel to půjde velmi těžko, neboť ten je kvalitně ucpaný černým molitanem, takže je celkem jedno, že plastová konstrukce s prachovým filtrem není sama o sobě pro vzduch dobře propustná. Větší objem vzduchu se k předním ventilátorům dostane přes řadu malých otvorů v bocích předního plastového rámu. Toto je prostě daň za tichý provoz skříně, neboť ten lze zajistit především co nejlepším ucpáním otvorů, kudy může zevnitř unikat. To pak samozřejmě může být dvousečné, protože ventilátory pak musí pro dosažení dostatečného průtoku vzduchu pracovat rychleji, a to zase znamená vyšší hluk.



- klikněte pro zvětšení -

Na předním panelu tedy bylo co zkoumat, ovšem to se nedá říci o bočnicích této skříně, jež jsou rovné a holé. Vidíme zde boční průduchy v předním plastovém panelu, který je velmi tlustý a pak je také patrné, že dolní plastová nástavba byla oproti předchozí verzi značně redukována.



- klikněte pro zvětšení -

Obě bočnice jsou zaměnitelné a přidržují je vždy dva přítlačné šroubky. Jejich zadní madla pak ukazují na to, že se budou vysouvat směrem dozadu a ne otevírat podobně jako dveře.



- klikněte pro zvětšení -

Zadní panel této skříně se vůbec nezměnil. Nabídne nám tak spodní pozici zdroje, v horní části pak kryté otvory pro hadičky vodního chlazení a pak tu je také jedna vertikální záslepka. Celkově tak Silencio 650 Pure nabízí sedm hlavních a jednu vedlejší záslepku, kterou můžeme využít pro zařízení, jež přichází v podobě karet, ale není je nutné připojovat k žádnému slotu. Může jít třeba o regulátor otáček ventilátorů.



Stejný zůstal i zadní rošt, jenž na rozdíl od levnějších skříní Cooler Master podporuje pouze 120mm ventilátory a ne menší, což je jistě plus, ovšem i tak jej výrobce mohl vyrobit trošku tenčí a vzdušnější. O kulatých mřížkách už od jisté doby raději ani nemluvím, protože je zřejmé, že se jich bohužel asi nedočkáme.



Zbývá se podívat na vrchní a spodní část skříně. Nahoře máme černý panel a ten byl celý vyroben z černého plastu. Umístěn je v něm především velmi bohatě vybavený I/O panel, který můžeme chránit pomocí zasunovacích dvířek. Tento panel obsahuje jednak tlačítka Reset a Power, dále porty a konektory (2x USB 3.0, 2x USB 2.0 a audio pro mikrofon a sluchátka). Ovšem vedle toho je tu i velmi užitečná čtečka karet Secure Digital (SD), jeden regulátor otáček ventilátorů (posuvník u resetu) a také vypínač ventilátorů u tlačítka Power.

V zadní části pak máme pozici pro jeden 120mm nebo 140mm ventilátor, na níž je speciální to, že ji můžeme snadno pomocí zasunovacích dvířek uzavřít. Tím jednak ještě lépe odstíníme hluk od vnitřních komponent a vedle toho nám tato dvířka mohou i zachránit celou sestavu v případě, že se na skříň vyleje nějaká tekutina. Sice nejsou vodotěsná, ale minimálně nám dají čas k tomu, abychom mohli adekvátně zareagovat.



- klikněte pro zvětšení -

Silencio 650 Pure má podstatně zjednodušenu spodní plastovou nástavbu, z níž zbyly jen čtyři masivní nožky s gumovým obložením. Díky nim může ke spodním průduchům proudit dostatek vzduchu. Samotné průduchy se nezměnily, a to ani jejich vysunovací a omyvatelný prachový filtr.



- klikněte pro zvětšení -

V další kapitole se už zaměříme na interiér skříně a její příslušenství. Zde pouze uvedu, že na poslední fotografii můžete vidět jediný kus molitanu, čili materiálu pro tlumení hluku, který tato skříň nese, když nepočítáme bočnice a přední panel. Jde o menší čtvereček o velikosti čtverce s asi 14cm hranou, takže je celkem jasné, že jeho přínos zde bude nicotný.
reklama