reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Strike Battle: kompaktní herní klávesnice

8.4.2015, Jan Vítek, recenze
Ozone Strike Battle: kompaktní herní klávesnice
Společnost Ozone Gaming pochází ze Španělska a ve své nabídce má klasické herní periferie jako myši, headsety nebo i klávesnice. My se dnes podíváme na jeden její model s mechanickými tlačítky a malým tělem. Jde o model Strike Battle.
Kapitoly článku:
  1. Ozone Strike Battle: kompaktní herní klávesnice
  2. Software a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Dnešní recenze klávesnice Strike Battle nebude premiérou firmy Ozone Gaming na našem serveru, neboť již dříve jsme testovali dvě její myši. Šlo o Ozone Radon 5K a Ozone Smog, jež byly testovány už v roce 2010. Takže po téměř pětileté pauze tu máme nový produkt, a to Strike Battle, herní klávesnici, která patří mezi tzv. TKL modely. Jde o zkratku slova Tenkeyless, které znamená, že taková klávesnice nemá numerický blok. Zařazuje se tak mezi řadu dalších modelů s podobným zpracováním, mezi něž patří třeba CM Storm NovaTouch TKL. Takovéto klávesnice jsou určeny pro uživatele, kterým absence numerického bloku nevadí a spíše jsou rádi, že je klávesnice menší a šetří prostorem na stole.


- klikněte pro zvětšení -

A ostatně nemusí jí pouze o hráče, však klasické notebookové klávesnice také nemají numerický blok a hodně uživatelů je zvyklých psát číslovky pomocí hlavních kláves. To může být i rychlejší než při přehmatávání na numerický blok.



Ozone Strike Battle dorazila v balení, jehož design nás nenechá na pochybách, že jde o herní model. Zvláště je zde zvýrazněna červená barva, která byla využita i pro podsvícení kláves a také se dozvíme, že v našem případě jde o US verzi.

Model
Ozone Strike Battle
Rozměry
351 x 123 x 35 mm
Hmotnost
685 gramů
Tlačítka
základní bez numerické části
typ Cherry MX Brown s červeným podsvícením
Paměť
64 kB integrovaná
Herní režim
deaktivuje klávesu Windows
podporuje makra (softwarově) - až 30 v 5 profilech
možnost prohození funkcí kláves ASWD a šipek
Rozhraní
USB 2.0
125 - 1000Hz dotazovací frekvence
Keys Effective Time 1/2/4/8/12/14/16 ms
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7, Windows XP
Verze
na výběr mezi tlačítky Cherry MX Black, Red, Blue a Brown
Orientační cena: 2200 Kč

Kromě základní nabídky kláves tu nejsou žádné speciální, pouze máme možnost využít speciální funkce. Těmi jsou vybaveny především funkční klávesy F, ale také jiné. Záznam maker má na starosti software pro systémy Windows, ovšem toto nastavení by se mělo ukládat do integrované 64kB paměti klávesnice a jde o až 30 maker v 5 profilech. Na to se blíže podíváme v 2. kapitole.

Rozměry klávesnice jsou skutečně malé, což je dané vedle absence numerického bloku i celkovým jejím zpracováním. V ostatních ohledech jsou specifikace celkem běžné.


Zpracování klávesnice


Ozone se chlubí, že jeho Strike Battle má kvalitní tělo vyrobené zčásti z hliníku, který tu skutečně najdeme jako vrchní část, do níž jsou zapuštěna samotná tlačítka Cherry MX. Hliníkový kryt sedí na plastové základně a toto tělo jako celek má prostý obdélníkový tvar. Směrem od uživatele se ale trochu rozšiřuje, to aby klávesnice získala i bez vyklopených nožiček alespoň nějaký sklon.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice má velmi pevné tělo, které dobře odolává pokusům o zkroucení, takže můžeme očekávat, že něco vydrží. Toto tělo také není větší, než je nezbytně nutné, čili v podstatě kopíruje plochu kláves a nemá kolem sebe žádné okraje. Díky tomuto uspořádání s tlačítky, která nejsou zapuštěna do těla klávesnice, se Strike Battle bude i dobře čistit. Nečistoty, které se nepřichytí k jejímu tělu, budeme moci snadno vyklepat a případné vlasy nebo chlupy domácích mazlíků bude možné třeba párátkem vyšťouchnout ven. Časem ale bude nejspíše nutné podívat se i pod klávesy, což bude také snadné.



Klávesy totiž na tlačítkách nedrží moc pevně, což je na jednu stranu výhoda díky možnosti snadného rozebrání a na druhou stranu je to nevýhoda v tom, že klávesy často vypadnou i při pouhé manipulaci s klávesnicí. Je třeba si tedy dát pozor na to, abychom nějakou klávesu při transportu neztratili. Zvlášť nepříjemné je to v případě mezerníku, který se na své místo dává přeci jen daleko složitěji než malé klávesy. Pro nechtěné vyšťouchnutí klávesy je zapotřebí trochu neopatrnosti, to je pravda, ale někdy se prostě neubráníme tomu, abychom klávesnici zkusili někam pošoupnout za klávesy či ji za ně uchopili, zvláště když kolem nich není žádný okraj.



Klávesnice Ozone seženeme i v našich obchodech, ovšem je třeba počítat s tím, že počeštěné verze nenajdeme. Strike Battle si tak u nás koupíme nejspíše jen v US verzi, což znamená, že bude mít rozložení kláves takové, jaké vidíte na fotografiích. Jde tedy o klávesnici s jednořádkovým Enterem, díky čemuž se ale můžeme těšit z dlouhého Backspace a stejně tak i obou kláves Shift.

Speciální funkce kláves se týkají především F1 až F12. První dvě klávesy mění hodnotu Keys Effective Time od 1 ms po 16 ms. Měl jsem za to, že jde časovou prodlevu pro zopakování příkazu při podržené klávese, ovšem na tu to nemělo žádný vliv. Výrobce v manuálu ani na stránkách neupřesňuje, k čemu má tato funkce sloužit, takže z těchto zdrojů se to nedozvíme. V softwaru ale narazíme na termín Key Response Time, což už naznačuje, že jde o prodlevu, po níž systém zareaguje na stisknutou klávesu. Tu pochopitelně chceme nastavit co nejkratší.

Klávesy F3 a F4 mění dotazovací frekvenci rozhraní USB od základních 125 Hz přes 250 a 500 Hz až k maximálním 1000 Hz. To v praxi také těžko poznáme a je třeba podotknout, že klávesnice se při každé této změně vypne a zase zapne, resp. restartuje své připojení k počítači.



Zbytek kláves F může s využitím přepínače posloužit k ovládání multimédií a nastavení zvuku. F9 s piktogramem noty pak zapne výchozí multimediální přehrávač, takže ve Windows to je Media Player. Zbytek speciálních funkcí nabídnou klávesy v pravé části. Print Screen zapíná i režim G-Mode, v němž se deaktivuje jedna zbývající klávesa Windows. Scroll Lock ovládá podsvícení klávesnice se 6 režimy: vypnuto, pulzování a stálý svit intenzity 10 %, 30 %, 70 % a 100 %. Nakonec tu máme 6 makro kláves, ve výchozím režimu tedy Insert, Delete, Page Up, atd. Mají označení M1 až M6 a díky jejich počtu už je zřejmé, jak je to s uložením až 30 maker v 5 profilech.


- klikněte pro zvětšení -

Na opačné straně klávesnice máme malé vyklápěcí nožky a protiskluzové podložky. Použité nožky umožní nastavení většího sklonu, který je bez nich téměř neznatelný. I jako vyklopené mají na svém konci gumu, takže si měkce sednou na stůl.



Nakonec se jako obvykle mrkneme na klávesnici ze strany, odkud vynikne její sklon s vyklopenými nožkami, celkový profil a lépe je vidět její jednoduché zpracování.
 



Příslušenství


V balení nenajdeme kromě klávesnice samotné už žádné další příslušenství kromě nezbytného manuálu a samolepky s logem Ozone Gaming Gear.

reklama