Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ghost a Smog: boj o střední třídu

3.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Ghost a Smog: boj o střední třídu
Do dnešního testu jsme pro vás vybrali dva typické zástupce herních myší z "lepší společnosti". Jedná se o 1ms kousky s vysokým dpi, výbornými senzory a množstvím tlačítek, oba jsou navíc za přibližně stejnou cenu. Jak tedy dopadne jejich přímé srovnání?
Nejprve se podíváme na produkt s označením GM-M8000X od společnosti Gigabyte, jehož předchůdce jsme na našich stránkách již testovali a vedl si velmi dobře. Co nám tedy přinese nástupce, kterému bylo do názvu doplněno písmeno X jako Xtreme?


Gigabyte Ghost: bližší pohled


Myš dorazila v balení, které je svým designem podobné tomu z minulé recenze. Můžete tak pod tvarovaným průhledným plastovým krytem hned vidět, co vlastně kupujete. Ze zadní strany opět nechybí druhé víko uchycené suchými zipy, po jehož odklopení je možné se detailně seznámit s popisem jednotlivých tlačítek a nechybí ani screeny ze softwaru GHOST engine.




Samotná myš je svým tvarem určena výhradně pro praváky. Kromě dvou klasických tlačítek a čtyřsměrného středového kolečka jsou na jejím těle ještě další 2 tlačítka nad prostorem pro palec, jedno z pravé strany a na hřbetě se usadil kolébkový přepínač pro změnu rozlišení dpi. Za ním si můžete všimnout také nápisu GHOST, který se po připojení myši k počítači neustále rozsvěcuje a zhasíná barvou zvoleného profilu, čemuž se dá zamezit, ale o tom až v kapitole o softwaru.



Po levé straně před palcem jsou pak 4 červené LED diody, které svým počtem rozsvícených signalizují zvolené rozlišení - celkem je tedy možné kolébkovým přepínačem zvolit 4 možnosti. Pod diodami se nachází cosi, co připomíná další tlačítko. Jedná se ale o vestavěnou paměť GHOST enginu, která uchovává všechna nastavení profilů a maker a není tak nutné na další počítač, ke kterému myš připojíte, instalovat ovládací software.

Myš se k počítači připojuje 1,8m USB kabelem, který má látkové opletení. Na jeho konci je feritové jádro pro odrušení.



Materiály jsou na myši použity celkem 4. Vrchní část těla spolu s pravým a levým tlačítkem tvoří hrubší tmavě šedý plast, v němž je vsazen lesklý černý středový klín nesoucí nápis GHOST, přepínač rozlišení a středové kolečko. Podobný černý lesklý plast nalezneme i na bocích, kde pak funkční středovou část tvoří černé plochy s děrovanými prolisy z nějakého měkkého materiálu, pravděpodobně silikonu.



Ze zadního pohledu vynikne tvarování myši v prostoru pro palec, kde jsou takřka ideálně v dosahu umístěna obě programovatelná tlačítka. Myš svým tvarem doslova nutí uchopit ji celou dlaní, k čemuž dopomáhá i výrazná klínovitá záď. Kdo raději ovládá myš pouze prsty, bude patrně zklamán, celkové proporce jsou v tomto případě neúprosné.



Všechna tlačítka mají příjemně tuhý a jistý stisk, výborně se ovládá i kolébkový přepínač rozlišení. Středové kolečko má dostatečně výrazné krokování a nehrozí tak nechtěné otočení při stisku či kliknutí do strany. To oceníte hlavně v akčních hrách, v největší bitvě si tak omylem nepřehodíte zbraň. Jeho pogumovaný povrch s vroubkováním zajišťuje jisté ovládání, samotné kolečko vystupuje z těla myši tak akorát.



Pohled na břicho myši odhaluje osazení dvou teflonů v přední a zadní části, náhradní sadu pak naleznete v balení. V bílém oválu je vidět oko senzoru a v zadní části je umístěn prostor pro dovážení myši. Celkem je možné přidat 38 g, velké závaží nese hodnotu 20 g, zbylá tři jsou po 6 g. Sadu závažíček rovněž naleznete v balení. V praxi jsem ale žádné závaží nepoužil, základní hmotnost myši 145 g mě osobně přijde dostatečná.



Balení dále obsahuje instalační CD a uživatelský manuál v několika jazycích včetně češtiny, překlad je ovšem místy trochu svérázný, nicméně stále dobře pochopitelný.

Následuje tabulka shrnující základní technické parametry:

Model
Gigabyte GM-M8000X
Technologie
laser
Odezva
125 - 1000 Hz
Rozlišení
90 - 5040 dpi (softwarově až 6030 dpi)
FPS
12000
Maximální akcelerace
30 g
Maximální rychlost
150" / s (381 cm / s)
Kabel
1,8 m opletený
Rozměry
126 x 74 x 43 mm
Hmotnost
145 g (plus závaží až 38 g)

Nyní se již podíváme na ovládací software a praktické zkušenosti.