reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RX Vega 56 nemůže být přeflashovaná na verzi 64

8.9.2017, Jan Vítek, aktualita
RX Vega 56 nemůže být přeflashovaná na verzi 64
Někteří čerství majitelé grafických karet AMD Radeon RX Vega 56 prý měli uspět v zapnutí deaktivovaných částí čipu pomocí přeflashování BIOSu, čímž by v podstatě získali verzi Vega 64. To ale dle dostupných informací nefunguje. 
Je to logické, neboť AMD by se nehodlo do krámu, aby umožnilo prostou výměnou BIOSu aktivovat zbývající jádra v hi-endových čipech Vega, a tak rovnou i celkových 4096 Stream procesorů. Teoreticky to pochopitelně možné je, a to v případě kdy by daný Radeon RX Vega 56 nesl GPU vyrobené zcela bez chyb, ale v dnešní době nelze očekávat, že toho dosáhneme tak jednoduše, i když případ karty RX 460 odemknutelné na plných 1024 Stream procesorů dával jistou naději. 
 
 
Ukázalo se, že vše, čeho můžeme přeflashováním BIOSu dosáhnout, je zvýšení taktů jak GPU Vega, tak pamětí HBM2, což pochopitelně zvýší celkový výkon, a právě to pravděpodobně některé zmátlo a mysleli si, že si tím aktivovali zbývající jádra. To už měla potvrdit nejnovější verze utility GPU-Z, která již dokáže zcela správně ukazovat počet shaderů, TMU i ROP nehledě na verzi BIOSu. Všeobecnému zmatení tak evidentně přispělo právě i GPU-Z ve své starší verzi. 
 
možné rozložení defektů na křemíkovém waferu s čipy
 
Nicméně není to tak dávno, co jsme si mohli aktivovat 8 GB paměti na kartách Radeon RX 480, jež se prodávaly jako 4 GB. To šlo ale především díky tomu, že tyto karty pochopitelně takové paměti obsahovaly a tyto paměti byly snad vždy naprosto bez chyby. Slabší verze karet jako RX 470 nebo právě Vega 56 se ale vyrábí i proto, aby se mohly využít i GPU vyrobené s chybami. Pokud se tyto chyby nachází v částech, které lze vypnout, není důvod, proč takové GPU nevyužít. To je ale něco zcela jiného, než když AMD vyšle na trh karty obsahující 8 GB paměti, z nichž polovinu v BIOSu deaktivuje a označení 8 GB na obalech se pak pouze přelepí štítkem se 4 GB (tento stav ostatně trval jen krátce do té doby, než dorazily opravdu 4GB verze). 
 
Pak můžeme ještě zmínit flashování karet RX 400 na RX 500, ale v tomto případě zase šlo jen o zvýšení limitů spotřeby, díky čemuž mohly jít nahoru i takty. Stejně tak bylo možné odemknout Radeon R9 Fury na plnou verzi Fury X a ještě před tím R9 290 na R9 290X. K tomu všemu ale byla zapotřebí řádná dávka štěstí, neboť čím složitější daný čip je, tím pravděpodobnější je i to, že se vyrobí s chybami. 
 
Zdroj: wccftech
reklama