reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7 5800X3D zvládne pracovat velice efektivně i pod napětím 1 V

22.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7 5800X3D zvládne pracovat velice efektivně i pod napětím 1 V
Ryzen 7 5800X3D oficiálně nenabízí možnost přetaktování, což ovšem overclockery nezastavilo, ale nyní tu máme něco z podobného soudku. Jde o provoz pod nižším napětím, které má zajistit především vysokou efektivitu. 
Procesor Ryzen 7 5800X3D si už můžeme běžně koupit za ceny od cca 12 tisíc korun s DPH, což ovšem znamená, že klasický Ryzen 7 5800X je o cca 3,5 tisíce korun levnější a pak je třeba se rozhodnout, zda nám vyšší herní výkon nového modelu stojí za příplatek. Ale tuto otázku už načínat nebudeme a podíváme se raději na test jistého Shauna, který se nesnažil svůj 5800X3D přetaktovat, ale naopak jeho běh zefektivnit, a to pokud možno při zachování výchozího výkonu. 
 
 
Shaun použil vcelku obyčejnou desku ASUS PRIME X570-Pro, přičemž my víme, že firma AMD pro toto CPU stanovila napájecí limit na 1,35 V, aby ochránila paměť V-Cache před poškozením, ovšem snižovat napájecí napětí procesoru možné je, a to zcela běžně. 
 
Jde tu přitom o široce používaný trik, jak si zajistit nízkou spotřebu procesoru, stačí najít takovou úroveň napětí, při níž je procesor ještě stabilní. Je ale zřejmé, že při sníženém napětí nám nemusí nabízet stejné turbo frekvence jako při výchozím nastavení, takže můžeme očekávat, že společně se spotřebou a výdejem tepla může jít dolů také výkon. Ale i to je součástí experimentů, čili hledání pro nás optimální rovnováhy mezi spotřebou a výkonem. 
 
Shaun přitom začal na napětí 1,19 V a postupně se dostal až na pouhý 1 V, kdy už se naplno projevil velice výrazný pokles spotřeby, zatímco procesor byl dle autora stále schopen pracovat se všemi jádry až na 4,4 GHz, přičemž teploty v zátěži pomocí Cinebench spadly pod 45 °C a software hlásil spotřebu jen 73 W. Nutno ale poznamenat, že pro chlazení byl také využit vodní chladič se 420mm radiátorem, nicméně původně Ryzen 7 5800X3D běžel i tak v zátěži na 80 °C. 
 
 
To se nakonec ukázalo jako optimální nastavení, pokud Shaun nechtěl ztrácet výkon, ale při jakém napětí dokáže Ryzen 7 5800X3D vůbec ještě pracovat? Nejnižší napětí pro stabilní běh bylo 0,844 V a při něm byla udávána spotřeba jen 57 W a teploty jen kolem 40 °C. Navíc ani taktovací frekvence v celkové zátěži kupodivu neklesala, ovšem i tak procesor reálně ztrácel na výkonu, alespoň podle výsledků testů. Při napětí 1V však měl být výkon víceméně stejný. 
 
Zdroj: wccftech


reklama