reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung: 8nm technologie LPP je připravena pro výrobu

19.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung: 8nm technologie LPP je připravena pro výrobu
Samsung se nechal slyšet, že má pro výrobu připraven již dokonce 8nm proces LPP (Low Power Plus), který by tak dle svého označení mohl posloužit i pro produkci výkonných PC komponent. K čemu jej ale chce firma opravdu využít? 
Hlavní zpráva tedy je, že proces 8LPP (Low Power Plus) se osvědčil a je připraven pro nasazení ve výrobě. Jde o nástupce procesu 10LPP využívající menší prvky, díky čemuž je Samsung schopen jeho pomocí schopen vyrobit stejný čip zabírající o 10 procent méně prostoru. Můžeme tak mluvit o dílčím vylepšení 10nm technologie LPP.
 
 
Samsung předpokládá, že tento proces bude nejlépe nasazen pro výrobu čipů pro mobilní, síťové a serverové produkty a zmiňuje také oblast kryptoměn, takže lze uvažovat o čipech pro jejich těžbu, což může být řada věcí. Firma také uvedla, že proces 8LPP bude to nejlepší, co dokáže nabídnout před nástupem EUV litografie, která v tomto roce zaznamenala velký průlom, když se konečně objevily stroje disponující dostatečně silným zdrojem tohoto záření. Ta bude dle všeho nasazena v 7nm technologiích. 
 
Firma se také pochlubila, že její 8LPP je k dispozici tři měsíce před plánovaným nástupem, což prý uvítala především společnost Qualcomm. O tomto procesu ale zatím neprozradila mnoho, což se ale chystá udělat ještě dnes, a to v Mnichově na Samsung Foundry Forum Europe, o čemž si pak budeme moci přečíst v Samsung Newsroom. Probírat se má jak 8LPP, tak vývoj následujícího 7nm procesu využívajícího EUV. 
 
Samotný Intel přitom stále bojuje s uvedením svého 10nm procesu do praxe, ale ten by ve skutečnosti mohl svou kvalitou a velikostí tvořených prvků s pouze 7nm tloušťkou žeber odpovídat mnohem pokročilejším procesům, pokud je tedy srovnáváme čistě dle základního rozlišení. Zkrátka jako obvykle, není nanometr jako nanometr. 
 
Globalfoundries zatím už zkušebně vyrábí čipy s buňkami SRAM pomocí 7nm procesu a uvádí, že ten nabídne o 40 % vyšší výkon, nebo o 55 % nižší spotřebu v porovnání s aktuálním 14nm procesem. Mezitím si ale připravil také 12nm proces pro příští generaci procesorů Ryzen a GPU od AMD. 
 
TSMC stále předpokládá, že odstartuje výrobu 7nm procesem už v první polovině příštího roku a nedávno jsme se také dozvěděli, že na Tchaj-wanu chce brzy začít stavět továrnu pro výrobu 3nm procesem, která má vstoupit do provozu v roce 2022. 
 


reklama