reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam omezuje automatická stahování aktualizací, aby snížil zátěž sítí

31.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Steam omezuje automatická stahování aktualizací, aby snížil zátěž sítí
Podobně jako poskytovatelé video obsahu, také společnost Valve zavádí opatření reagující na pandemii onemocnění COVID-19. S cílem snížení zátěže datových sítí mění nastavení automatických aktualizací her.
Vlivem pandemie nového koronaviru a zavedených opatření vlád po celém světě tráví lidé více časů u monitorů svých počítačů. Kromě práce nebo streamování internetových videí velmi často hrají hry. Velký nárůst počtu uživatelů zaznamenala také služba Steam, ke které se v polovině března připojilo více než 20 milionů hráčů současně. Proto se společnost Valve rozhodla zavést opatření, která by měla snížit zatížení nejen samotné služby, ale také celé datové sítě. V některých zemích se totiž kapacita infrastruktury začíná blížit maximu. Švýcarsko z tohoto důvodu dokonce připravilo záložní plán a v případě krizové situace se nebrání zákazu streamovaných videí. Kromě nich ovšem síť zatěžují také online hry nebo stahování velkých souborů, kam se řadí také hry ze Steamu.
 
 
Nejpopulárnější hrou na Steamu zůstává Counter-Strike: Global Offensive
 
Jedná se vlastně o rozšíření opatření, které Steam nasadil již dříve. Pokud vyšla aktualizace hry, kterou hráč delší dobu nehrál, naplánoval klient stažení updatu až na příští období mimo špičku, tedy mimo dobu nejvyšší vytížení sítí v dané zemi. Nyní budou aktualizace dlouho nespuštěných her rozplánovány do více dnů. Okamžitá aktualizace bude automaticky stažena pouze pro tituly, které si hráč zahrál během posledních tří dnů. V platnosti zůstává pravidlo, že stahování aktualizace se automaticky zahájí po spuštění hry. I nadále lze také ručně zahájit nebo naopak pozastavit stahování updatu pro libovolnou hru z knihovny.
 
Společnost Valve také připomíná některá nastavení, které lze změnit v klientu služby Steam. Hráč si může nastavit čas automatické aktualizace, aby nezatěžoval své připojení např. během pracovního dne. Domácí síti je možné odlehčit také omezením maximální rychlosti stahování her nebo úplným zakázáním automatických aktualizací pro hry, které uživatel hraje pouze zřídka. Hráčům je také doporučeno přesunout nepříliš často používané hry z disku SSD na HDD, aby nebylo nutné tyto tituly kvůli nedostatku místa odinstalovat a potom znovu instalovat v případě, že by se k nim hráč chtěl přece jen vrátit. Další možnosti správy stahování a aktualizací lze najít v nápovědě na oficiálních stránkách Steamu.
Někteří operátoři v tomto období vyzývají své zákazníky, aby zvážili zátěž datových sítít především během špiček a pracovní doby, kdy je internet klíčový pro řadu zaměstnanců pracujících na home office. Problémy s přetížením ovšem mají také samotné služby, minulý týden postihl masivní výpadek Netflix. Provozovatelé streamovaných videí se také zavázali ke snížení datové zátěže, a to omezením rozlišení nebo bitratu svého obsahu.
 


reklama