reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla postaví nový Supercharger V4 v Arizoně se soláry a Megapackem

16.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla postaví nový Supercharger V4 v Arizoně se soláry a Megapackem
Tesla dále rozšiřuje svou síť rychlonabíječek Supercharger a brzy bychom se měli dočkat už čtvrté generace. První Supercharger V4 by měl stát v Arizoně a využije také solárních panelů a obřího bufferu v podobě Megapacku.
Tesla už před několika lety plánovala vybavovat všechny své Superchargery solárními panely a plánem je dokonce tyto nabíječky nechat nezávislé na klasické elektrické síti. To se pochopitelně snáze řekne než udělá, což může být problém zejména tam, kde je hodně nevyrovnaný sluneční svit v důsledku vyšších zeměpisných šířek nebo hodně proměnlivého počasí. Prozatím něco takového stále není standardem. Nyní to vypadá, že je na spadnutí už čtvrtá generace nabíječek Supercharger V4, přičemž první z nich by měla stát v Yuma County v Arizoně a obsahovat má 40 nabíjecích míst včetně jednoho pro vůz s přívěsem.
 
Tesla Supercharger
ilustrační foto, autor: D-Kuru, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Prozatím není jisté, jaký bude nabíjecí výkon. Vidíme, že čínské automobilky v tomto nasadily vysoké tempo, Xpeng ohlásil 480kW nabíjení, NIO 500kW a VREMT (Geely) dokonce 600kW. Supercharger V3 od Tesly nabízí max. 250 kW, nicméně před rokem Musk hovořil o 350 kW pro V4, tak uvidíme, zda se něco ještě ve světle čínského pokroku nezmění. Nová nabíječka by měla umožnit snadné nabíjení vozů jiných značek než Tesla (přes konektor CCS), obsahovat bude také dvě sady solárních panelů s plochou 4500 čtverečních stop (416 m2) každá a obří Megapack jako vyrovnávací buffer a úložiště energie produkované solárními panely. Ten by měl pobrat energii, která by zvládla nabít plně obsazenou stanici. Počítá se s 3 MWh, nebude-li dokonce použita nová verze Megapacku, která nabídne dokonce 3,9 MWh.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama