reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VREMT (Geely) uvádí 600kW nabíjení EV: dojezd 300 km za 5 minut

14.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
VREMT (Geely) uvádí 600kW nabíjení EV: dojezd 300 km za 5 minut
Čínská společnost Geely a její dceřiná společnost VREMT představily rekordně rychlé nabíječky elektromobilů. Ty mají dosahovat až 600kW nabíjecího výkonu a zvládnout tak nabít energii na ujetí 300 km za pouhých 5 minut.
Čínské společnosti vyrábějící elektromobily uvádí jeden elektromobil za druhým, spolu s tím se objevují i nové technologie akumulátorů a nabíječky pro ně. Právě do poslední kategorie patří novinka společnosti Viridi E-mobility Technology (VREMT), která je dceřinou společností firmy Geely. Ta totiž představila ultrarychlou nabíječku elektromobilů, která překoná budované 480kW modely S4 společnosti Xpeng nebo připravované 500kW nabíječky, které ještě letos bude budovat společnost NIO. VREMT si totiž troufl rovnou na 600 kW.
 
Geely Zeekr 001
 
To je výrazný nárůst z dnešních 360 kW, které firma nabízí. Zvýšení nabíjecího výkonu bylo umožněno vylepšením systému kapalinového chlazení a novými akumulátory Qilin od společnosti CATL, které byly představeny v letošním červnu. Ty se už brzy objeví v nových elektromobilech koncernu Geely. Jako první je dostane MPV Zeekr 009, jen o trochu později se představí hatchback Zeekr 001, který by měl být úspornější a s těmito akumulátory schopen dosáhnout dojezdu přes 1000 km. Zde je velmi pravděpodobné, že půjde o data z čínské normy CTLC, která je velmi nepřesná a reálně tak i za dobrých podmínek budeme moci očekávat tak 800-850 km, běžně tak spíše okolo 700 km.
 
S 600kW nabíjecím výkonem by mělo být možné za 5 minut dobít energii na ujetí dalších 300 km (pro srovnání 480kW Xpeng S4 přidá cca 200-210 km). Pochopitelně musíme počítat s tím, že 600kW výkon bude dosahován jen v omezeném rozsahu nabíjecího procesu a průměr bude o něco nižší.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama