reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžební Nvidia CMP 50HX bude také Turing. Pouze 90HX má být Ampere

28.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Těžební Nvidia CMP 50HX bude také Turing. Pouze 90HX má být Ampere
Společnost Nvidia nedávno představila nové karty CMP pro těžbu kryptoměn. Jak se zjistilo, dva nejslabší modely budou ještě na architektuře Turing. Nyní už víme, že na Ampere bude založena jen nejsilnější verze.
Nvidia se chce co nejvíce přiživit na kryptoměnové mánii. Dosavadní situace ale znamená, že nezbývají karty pro hráče, přičemž je tu prostor pro uspokojení obou skupin zároveň. Jednou ze strategií je využití čipů, které nejsou dostatečně dobré pro grafické karty (např. nedokáží běžet na stanovených frekvencích, mají vadné části,...), ale mohou stále velmi dobře sloužit v těžebních kartách. Nvidia proto představila těžební karty CMP, které budou k dispozici ve čtyřech modelech 30HX, 40HX, 50HX a 90HX. Už víme, že nejslabší modely 30HX a 40HX jsou založeny na čipech architektury Turing. Konkrétně má jít o čipy TU116 a TU106.
 
Nvidia CMP
 
Nyní vyplývá na povrch, že na Turingu bude založena i karta CMP 50HX. V jejím případě jde o čip TU102, je tedy na bázi GeForce RTX 2080 Ti. Poslední informace hovoří také o tom, že pouze poslední model CMP 90HX bude založen na architektuře Ampere. Má jít o čip GA102, tedy GeForce RTX 3080. Zatím není známo, zda se dočkáme dalších karet CMP založených i na jiných kartách řady GeForce RTX 3000. 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama