Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tiskárny HP s novým firmwarem akceptují jen originální náplně, opět

15.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Tiskárny HP s novým firmwarem akceptují jen originální náplně, opět
Akorát po roce tu nejspíše máme další kolečko hry kdo s koho, kde na jedné straně figuruje společnost HP žádající po zákaznících využití jen originálních náplní a na straně druhé jsou právě oni zákazníci, kteří to nechtěji ani omylem akceptovat. 
Už v září minulého roku jsme psali o tom, že tiskárny HP aktivovaly DRM a akceptují jen originální náplně, čímž se tato firma snažila zařídit jediné: zajistit si odbyt vlastních náplní znemožněním jejich recyklace či využití náplní vyráběných dalšími firmami. To se pochopitelně setkalo s velice silným odporem, však poté, co si tiskárny nainstalovaly nový firmware a detekovaly neoriginální náplň, se prostě staly nepoužitelnými, pokud si uživatel sám nezajistil jejich zprovoznění. To třeba návratem ke starší verzi firmwaru nebo prostě nákupem originálních náplní. 
 
 
HP v minulém roce po několika dnech obrátilo, vydalo další várku firmwarů, které dané omezení zase zrušily, ale jak je v naší zprávě uvedeno, nikdy neslíbilo, že podobné opatření zase nezavede. Nu a máme to tady, nastalo další kolečko a další pokus firmy HP, jak nuceně prosadit své originální náplně pro inkoustové tiskárny. 
 
Majitelé postižených tiskáren, jež nejsou dle firmy HP řádně vybaveny, tak budou opět muset řešit v podstatě uměle vyvolaný problém, a tím ztrácet čas, peníze a nervy. To ovšem pokud nemáte rovnou neoriginální, ale "klonovanou" náplň vybavenou originálním čipem HP, která, jak firma uznává, ověřovacím procesem bezpečnostního čipu nejspíše projde. Systém tiskárny by ale měl rozpoznat náplně, které jsou sice vybaveny originálním čipem, ale už byly znovu naplněny. 
 
Problém je i ten, že tato zásadní změna funkčnosti tiskáren HP opět přichází náhle a neohlášeně, takže nic netušící majitel tiskárny zrovna může nutně potřebovat její služby a nedočká se jich. To se týká série OfficeJet včetně OfficeJet 6800, OfficeJet Pro 6200, 6800, 8600 a OfficeJet Pro X 400/500. Dle německého dodavatele Super Patronen se mělo už 50 zákazníků ozvat s tím, že nemohou tisknout pomocí neoriginálních náplní, v jejichž případě se objevuje oznámení, že náplně jsou poškozeny a mají se vyměnit. Někteří uživatelé uvádějí také to, že pokud je v tiskárně alespoň jedna náplň originální, tato chybová hláška se neukazuje.  
 
Nakonec je tu jedna dobrá a podstatná zpráva. Samotná společnost HP nabízí specifické aktualizace firmwaru, které deaktivují funkci Dynamic Security. Pak by logicky neměl vůbec probíhat proces ověřování pravosti náplní a celému problému bychom se tudíž měli vyhnout. Uvidíme, zda a jak se k této věci vyjádří firma HP.