reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tři velké firmy nečekaně podpořily prodej firmy Arm NVIDII

28.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Tři velké firmy nečekaně podpořily prodej firmy Arm NVIDII
V poslední době to vypadalo, že proti NVIDII se všichni spikli a že její šance na akvizici firmy Arm klesají a budou klesat i nadále. Nyní ale získala silnou podporu třech velkých firem, které samy architekturu ARM používají. 
NVIDIA musí teprve přesvědčit britské regulační úřady, které se chystají její záměr akvizovat firmu Arm důkladně prošetřit, a to i s hlediska národní bezpečnosti. Poté si NVIDIA v očích mnohých svou pozici sama zhoršila tím, že představila procesory Grace založené právě na ARM, které budou nedílnou součástí její serverové budoucnosti. Začaly tak sílit hlasy varující před tím, že NVIDIA začne ohýbat celou firmu Arm tak, aby ta sloužila především k jejímu prospěchu. 
 
 
Nedávno se také ozval ještě Qualcomm, který přinesl alternativní cestu, a to vytvoření společenství investorů. Ti by společně koupili Arm namísto NVIDIE, respektive ta by se jistě sama mohla přidat, přičemž bylo uvedeno, že návrh zatím podpořily firmy Tesla a Amazon.
 
Mohli bychom očekávat, že řady firem pod vedení Qualcommu se budou rozšiřovat a ostatní uživatelé technologií Armu se přidají. A skutečně se ozvaly těžké váhy v oboru, a to společnosti Broadcom, MediaTek a Marvell Technology Group, jenomže na podporu NVIDIE, která je v této chvíli zásadní. Broadcom a MediaTek patří aktuálně do první desítky největších prodejců čipů na světě a není divu, že to platí i pro žebříček největších zákazníků firmy TSMC
 
Je třeba také poznamenat, že firmy Qualcomm a Broadcom k sobě mají velice blízko a nedávno se chtěly spojit v jednu, což svým příkazem zablokoval až tehdejší prezident USA Donald Trump. V tomto ohledu se ale evidentně neshodnou a mají odlišné názory na to, co znamená akvizice firmy Arm NVIDIÍ pro ně samotné. Někdo v tom tak může vidět příležitost či pozitivní vývoj a jiný zase nebezpečí toho, že si NVIDIA usurpuje technologie Armu především pro sebe. 
 
Nyní je tu tak otázka, na čí stranu se může přiklonit firma Apple, která je velice důležitý výrobce (a jasná jednička mezi zákazníky TSMC), jenž je právě ještě v procesu přechodu od x86 právě k vlastním čipům založeným na architektuře ARM a dále pak Samsung využívající tuto architekturu především ve svých mobilních SoC. Microsoft se už ozval, a to s obavami nad plánem NVIDIE. 
 
Zdroj: Bloomberg 


reklama