reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC navzdory nepříznivé situaci očekává rekordní tržby

21.11.2018, Jan Vítek, aktualita
TSMC navzdory nepříznivé situaci očekává rekordní tržby
Zostřující se obchodní válka mezi USA a Čínou nutí řadu firem očekávat chudší časy, na což reaguje také trh s akciemi. Nicméně mezi nimi vyčnívá společnost TSMC, která se může chlubit světově nejpokročilejším výrobním procesem.
TSMC tak může vyhlížet rekordní tržby za poslední letošní čtvrtletí, a to zvláště díky tomu, že se této firmě povedlo včas dostat do nabídky svůj 7nm proces, po němž má už brzy následovat 7nm+ proces vylepšený o technologii EUV. Ta sama o sobě spásu nepřinese, ale postupně se bude uplatňovat ve stále více vrstvách litografického procesu výroby čipů a umožní přechod na další technologie, a sice 5nm a 3nm. Po nich už se nám cesta, na kterou se vydaly křemíkové čipy, poněkud rozplývá, neboť to už budou firmy narážet na samotné fyzikální hranice. Ale to je otázka budoucnosti. 
 
 
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) se tak může těšit z toho, že o 7nm proces má zájem řada firem. Apple sice mělo kvůli kulhajícímu zájmu o telefony iPhone snížit objednávky na výrobu procesorů A12, ovšem TSMC se chystá v tomto roce vyrábět na 50 různých 7nm čipů pro řadu zákazníků a v příštím roce jich přibude další stovka, a to jak 7nm, tak 7nm s EUV. Zájem mají vedle Apple především firmy HiSilicon, Qualcomm, AMD, NVIDIA či Xilinx.
 
Zkrátka a dobře snad každý, kdo vyrábí ve vysoce konkurenčním prostředí výkonné a složité čipy, může přechodem na 7nm technologii firmy TSMC v dnešní době získat to nejlepší. GlobalFoundries zamrzly na 12nm technologii a o další vývoj není z jejich strany zájem a Intel se Samsungem si vyvíjí především samy pro sebe, i když i Samsung nabízí kapacitu svých továren jiným firmám a má připraven 7nm proces. V poslední době ale slyšíme především o TSMC.
 
Právě TSMC předpovídá, že zisky ze 7nm procesu v příštích letech stabilně porostou a firma bude díky nim vykazovat rostoucí tržby. To ovšem za předpokladu, že obchodní konflikt mezi USA a Čínou se nebude výrazně zhrošovat. Nyní se čeká především na to, až vstoupí v platnost ohlášené 25% clo na čínský hardware dovážený do USA a co to udělá. Výrobci počítačového hardwaru ale mohou očekávat spíše hubené časy. To se týká třeba výrobců desek a grafických karet nebo i samotné NVIDIE, jejíž tržby za aktuální kvartál mají v porovnání s tím předchozím značně klesnout. Bylo ale jasné, že až opadne další vlna kryptománie, nastanou hubenější časy, i když někteří investoři reagují tak, jako by měl růst z minulého roku trvat donekonečna a opětovný návrat k normální situaci představoval nečekanou katastrofu. Na druhou stranu, to, že bude současný stav ovlivněn i nedostačujícími kapacitami Intelu, se zrovna nečekalo. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama