reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobce desek a grafik čekají těžké časy

20.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Výrobce desek a grafik čekají těžké časy
Z posledních zpráv se dalo vytušit, že společnosti jako Asus, Gigabyte či MSI nebudou z vývoje na trhu s PC komponentami nadšeny. Nyní se objevily i informace z průmyslu, dle nichž tyto firmy čekají hubené časy. 
To vše se tak dotkne především tchaj-wanských firem, neboť právě na tomto ostrově figurují světově největší výrobci značkových základních desek a grafických karet. Ty mohou s obavami vyhlížet první polovinu příštího roku, která by měla být pro ně obzvláště hubená. A jaké jsou příčiny? 
 
 
 
Dle zprávy serveru Digitimes jsou tři a my všechny už dobře známe. Jednak tu máme už dávné ochlazení těžby kryptoměn, což může nedávný pokles hodnoty Bitcoinu pouze posílit, přičemž následky pocítila také samotná NVIDIA, jejíž akcie v reakci na poslední finanční výsledky prudce klesly. 
 
Druhý důvod je ten, že Intel má problémy s uspokojením poptávky po procesorech, což má přetrvávat právě ještě v první polovině příštího roku. Navíc se nedávno ukázalo, že Intel se rozhodl vyrábět především pro výrobce notebooků a serverů, přičemž dodávky procesorů pro maloobchod byly odsunuty na vedlejší kolej. 
 
A nakonec tu máme obchodní válku mezi Čínou a USA, která má již brzy přinést 25% clo na mnoho typů hardwaru dováženého právě z Číny. To má přirozeně za následek, že zákazníci ztrácejí zájem kupovat a my k tomu můžeme ještě přihodit jednu možnou související příčinu, a sice zklamání z nové generace GeForce, a sice konkrétně z pokroku s ohledem na poměr výkonu a ceny. 
 
Zdroje z průmyslu uvádějí, že tyto negativní faktory způsobují prudké navyšování skladových zásob firem Asus a Gigabyte, stejně jako jiných výrobců desek, grafických karet a jiných komponent. To znamená, že i prodeje v tradičně silné předvánoční sezóně tento rok nejsou moc dobré. Co konkrétního to ale má znamenat? Výrobci jako Gigabyte či TUL se prý musí připravit na to, že jejich zisky půjdou dolů o polovinu (meziročně). Asus už to plně pocítil ve výsledcích za třetí kvartál, kde vykázal meziročně o 43 procent nižší výdělek. Firmu MSI to postihlo zatím mírně, a to snížením zisku o 6,6 procent. 
 
Dle čísel od firmy Gigabyte to vypadá především na pokles v prodejích grafických karet, což je logické, když se srovnává s obdobím, v němž firmy dokázaly prodat v podstatě vše, co zvládaly vyrobit. Gigabyte tak očekává, že v tomto roce dodá na trh 3,65 milionů karet, což je o plný milion méně než před rokem a zhruba na úrovni roku 2016. Zato počet dodaných desek Gigabyte má spadnout v tomto roce pod 12 milionů v porovnání s 12,7 miliony v roce 2017. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama