reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC začne s masovou výrobou 5nm čipů v příštím roce

26.9.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC začne s masovou výrobou 5nm čipů v příštím roce
Opět to je server Digitimes, který citujíc své zdroje v průmyslu uvádí, že tchaj-wanská společnost TSMC začne v příštím roce s masovou výrobou 5nm čipů. To jsme ostatně očekávali na základě starších zpráv.
Společnost TSMC má více želízek v ohni a není úplně jednoduché se v nich vyznat i s ohledem na návaznost. Dobře třeba víme to, že nástupcem 7nm technologie není 7nm+ s EUV, ale 6nm proces. TSMC už dříve tvrdilo, že dle jeho očekávání zákazníci využívající 7nm proces přejdou právě na 6nm, neboť to bude nejsnadnější. Ovšem AMD mezi ně patřit nebude, protože to chce využít už právě 7nm+. 
 
 
Nyní tu máme potvrzení, že 5nm proces společnosti TSMC bude pro velkovýrobu odstartován v březnu příštího roku. Ze starších zpráv přitom víme, že ten slibuje 1,8násobnou hustotu tranzistorů oproti 7nm procesu, přičemž výkon tranzistorů se má zvednout o 15 % a je možné také dosáhnout asi 30% snížení spotřeby. Obvykle si ale firmy mohou vybrat: buď vyšší výkon, anebo nižší spotřeba, či případně kompromis. A samozřejmě už se zde počítá s EUV, a to na více vrstvách v porovnání se 7nm+.
 
Je možné, že 5nm proces využije AMD v rámci generace Zen 4 v roce 2021, ale o tom se pravděpodobně dozvíme až v příštím roce poté, co bude ohlášen konec vývoje této mikroarchitektury, stejně jako bylo nedávno ohlášeno dokončení vývoje Zen 3. 
 
 
Co se týče plánů firmy NVIDIA, ta nás obvykle nechává stát v lese a to velice hlubokém. Jen mlhavě tušíme, že po jejích 12nm GPU by měla následovat jakási generace Ampere a co ta bude představovat, to není vůbec jasné. NVIDIA by s ní mohla opět přeskočit jednu herní generaci, čili v takovém případě by šlo o něco ve stylu Volty. Ale to prostě nevíme, ovšem NVIDIA sama letos v létě prozradila alespoň to, že její nová GPU budou vyráběna s využitím 7nm procesu s EUV, a to firmou Samsung. 
 
Je tak už jasné, že ačkoliv výroba 5nm linek v TSMC začne už relativně brzy v příštím roce, světa PC se to týkat zatím nebude. 


reklama