reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Číně odstartovala masová produkce DDR5 modulů

30.3.2021, Jan Vítek, aktualita
V Číně odstartovala masová produkce DDR5 modulů
Ještě letos bychom se měli dočkat prvních x86 systémů, které využijí paměti typu DDR5. K tomu budeme potřebovat příslušné paměťové moduly s DDR5, jejichž masová výroba právě začíná v Číně. 
Ozvala se konkrétně společnost Jiahe Jinwei, jeden z velkých čínských výrobců paměťových modulů, který již dostal první velké dodávky pamětí DDR5 od společnosti Micron. Právě na nich tak budou založeny nové moduly značek Guangwei či Asgard. U nás tak nejde zrovna o známé značky paměťových produktů, ovšem jiné známější budou jistě následovat. 
 
 
Právě Asgard nedávno ohlásil, že si chystá DDR5 s kapacitou až 128 GB na modul a efektivními takty 4800 MHz. My se můžeme obecně těšit na to, že nám DDR5 nabídnou celkově vyšší propustnosti díky taktům i dvěma kanálům na modul, ECC či vlastní systémy napájení, které slibují nebývalé možnosti s ohledem na přetaktování
 
Skokově se tak posune propustnost hlavní paměti RAM, čehož bude moci využít také AMD i Intel v případě výkonu integrovaných grafických čipů, jež vždy byly a jsou výkonem modulů RAM limitovány. 
 
Intel plánuje nabídnout podporu DDR5 v rámci procesorové generace Alder Lake, která ale bude ještě přechodová a umožní využít rovněž DDR4. Očekáváme, že v případě desktopových Alder Lake-S bude DDR5 podporovat jen nejvyšší čipset řady 600. 
 
V případě AMD se v tomto ohledu čeká na přechod na novou patici AM5, která přijde pro procesory s jádry Zen 4. Ovšem mezi nimi a dnešními Ryzen 5000 (Zen 3) může být ještě jedna generace pro AM4 (Warhol) a v takovém případě by AMD bylo zřejmě v adopci pamětí DDR5 o jednu generaci pozadu za Intelem. Ale uvidíme, jak to bude. 


reklama