reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Sandře se objevilo záhadné APU od AMD se 1792 shadery

14.12.2017, Jan Vítek, aktualita
V Sandře se objevilo záhadné APU od AMD se 1792 shadery
AMD dosud pro PC nevyrobilo žádné APU, jehož grafická část by se jen přibližovala k počtu 1792 shaderů. Nyní se právě takové APU objevilo v databázi testu SiSoft Sandra s označením AMD Fenghuang Raven. 
Na označení nás tak může ihned zaujmout slovo Fenghuang, které odkazuje na mytologické ptáky východní Asie a v západním světě můžeme mluvit prostě o čínském fénixovi nebo jen o fénixovi. Celé APU v databázi Sandry je zajímavé především svým integrovaným grafickým čipem, o jehož specifikacích vypovídá následující výpis. 
 
 
Ten danou grafiku označuje za AMD 15FF Graphics obsahující 1792 Stream procesorů ve 28 jednotkách CU na taktu 555 MHz zahrnující 2 GB paměti s propustností 182,15 GB/s. 
 
 
To jsou velice zajímavé specifikace, které nejsou vůbec mimo možnosti, které AMD aktuálně má, však pro konzole Xbox One X vyrábí APU s rovnou 40 CU a výslednými 2560 shadery. Ve světě PC ale nic podobného AMD ještě nepředstavilo, a to jednoduše především kvůli tomu, že paměti RAM nemají na takový výkon dostatečnou propustnost, a to ani jako rychlé DDR4. 
 
AMD už také stačilo potvrdit, že přicházející desktopové Raven Ridge budou mít přinejlepším 11 CU, čili 704 Stream procesorů, a to rozhodně ne proto, že by jich více nést nemohly. Pokud tedy ani moderní DDR4 s takty nad 3000 MHz nedokáží poskytnout dostatečnou propustnost, co by mohlo? Nasnadě je pochopitelně technologie HBM2. 
 
 
Sandra uvádí již zmíněných 182,15 GB/s interní propustnosti, z čehož můžeme dále vycházet. Pokud by skutečně mělo jít o HBM2 s kapacitou 2 GB, pak nám to ukazuje na jeden paměťový čip se sběrnicí o šířce 1024 bitů. Paměti by v takovém případě musely pracovat s propustností cca 1420 MT/s na pin, což je pro ně dnes snadno dosažitelné, neboť na RX Vega pracují na 1600 až 1890 MT/s. 
 
V takovém případě by však záhadný Fenghuang Raven byl pravděpodobně určen pro mobilní počítače (na to ukazuje i nízký takt GPU) nebo prostě speciální bezpaticové desky, leda by AMD našlo způsob, jak do paticového procesoru umístit vedle APU ještě čip HBM2. Tím nechci říci, že by se tam v rámci dostupné plochy oba čipy nevešly, spíše by šlo o otázku jejich propojení a vysledné tloušťky procesoru. Co se týče CPU části, o té se moc nedozvíme krom taktu 2,4 GHz. 
 
V úvahu tak přichází, že jde o nové výkonné APU založené čistě na hardwaru AMD, pak může jít o jeden z nových Kaby Lake-G, i když ty mají mít maximálně 24 CU a ještě připadá v úvahu APU tvořené pro konzole Ataribox. Doufejme, že něco z toho to bude a že AMD se konečně začne jeho sázka na paměti HBM2 vyplácet, neboť pokud mají někde smysl, pak to jsou právě APU. 
  


reklama